Με κέρδη 8% για τον Μάιο, πάνω από τα 1.900 δολ. έκλεισε ο χρυσός

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα και τον μήνα ο χρυσός την Παρασκευή, με την τιμή του να "σπάει το φράγμα" του ψυχολογικού ορίου των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά.

"Ο χρυσός απολαμβάνει την επιστροφή του πληθωρισμού στα μακροοικονομικά στοιχεία του Μαΐου και οι εισροές κεφαλαίων έχουν επιστρέψει, οδηγώντας τον υψηλότερα, καθώς το bitcoin βιώνει ισχυρότερα σκαμπανεβάσματα", δηλώνει ο Jeff Wright, CIO στην Wolfpack Capital, στον ιστότοπο Market Watch.

Ο δείκτης πληθωρισμού ατομικών καταναλωτικών δαπανών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 3,6%, την μεγαλύτερη από το 2008 και αρκετά υψηλότερη του 2% που επιθυμεί η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας, Federal Reserve.

Η μεγαλύτερη επιρροή στον χρυσό ασκείται από την πορεία των επιτοκίων και από το κατά πόσον η Fed θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, ενώ ρόλο παίζουν και ο πληθωρισμός και τα στοιχεία για την απασχόληση, προσθέτει ο Wright.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, σημείωσε άνοδο 6,80 δολ. ή 0,4%, κλείνοντας στα 1.905,30 δολ. ανά ουγγιά, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 7 Ιανουάριου, με άνοδο 7,8% για τον μήνα Μάιο, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η άνοδος κυμαίνεται στο 1,5%, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones.

Το ασήμι Ιουλίου κέρδισε 7 σεντς ή 0,3%, στα 28,01 δολ. ανά ουγγιά, κερδίζοντας 1,9% για την εβδομάδα και 8,3% για τον μήνα.

Η ανοδική κίνηση των πολύτιμων μετάλλων αυτή την εβδομάδα έλαβε ώθηση από την πτώση του δολαρίου, ωστόσο το αμερικανικό νόμισμα κινείτο ανοδικά νωρίτερα σήμερα, κερδίζοντας περί το 0,1%.

Μια πτώση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ βοήθησε επίσης την ανοδική κίνηση του χρυσού.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Ιουλίου κέρδισε 0,3% στα 4,68 δολ. η λίβρα, κερδίζοντας 4,4% για την εβδομάδα και 4,7% στον μήνα.

Η πλατίνα Ιουλίου σημείωσε άνοδο 0,3%, στα 1.182,40 δολ. ανά ουγγιά, κλείνοντας με κέρδη 1,1% στην εβδομάδα, αλλά υφιστάμενη απώλειες 1,9% σε μηνιαία βάση.

Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου, τέλος, κατέγραψε κέρδη 0,7% στα 2.830,13 δολ. ανά ουγγιά, με τις τιμές του στο +2% για την εβδομάδα, αλλά στο -4.2% για τον Μάιο.