Τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλουν 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου

Με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, θα διορθωθούν, τελικά, τα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος που εκδόθηκαν ήδη από το σύστημα TAXISnet σε περίπου 80.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Πρόκειται για συνταξιούχους, οι οποίοι υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές δηλώσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τις λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων με τα μειωμένα ποσά φορολογητέων εισοδημάτων τα οποία τούς εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που αντικατέστησε πρόσφατα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην διαχείριση των συντάξεων του Δημοσίου

Ήδη οι νέες διορθωμένες βεβαιώσεις έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISnet όλοι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και σύντομα θα σταλούν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους σχετικές ειδοποιήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα στα e-mail τους και τους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISnet.

Διορθωμένες βεβαιώσεις έχουν υποβληθεί και έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν ήδη τις δηλώσεις τους (υπολογίζονται σε περίπου 80.000) και γι΄ αυτούς που δεν τις έχουν ακόμη υποβάλει. Αυτοί που ήδη έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους θα κληθούν τελικά να καταθέσουν εκ νέου, τροποποιημένες, φορολογικές δηλώσεις στις οποίες θα είναι, πάντως, προσυμπληρωμένα τα διορθωμένα ποσά των φορολογητέων συντάξεών τους, βάσει των νέων βεβαιώσεων που εκδόθηκαν.

Στα νέα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα αναγράφονται υψηλότερα ποσά αναλογούντος φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεδομένου ότι τα φορολογητέα ποσά συντάξεων που θα περιλαμβάνονται στις τροποποιητικές δηλώσεις θα έχουν αναπροσαρμοστεί σε υψηλότερα επίπεδα βάσει των νέων βεβαιώσεων που έχουν ήδη εκδοθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθεσμίες πληρωμής των τριών δόσεων του φόρου δεν αλλάζουν. Δηλαδή η εξόφληση της 1ης δόσης πρέπει να γίνει εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Ιουλίου, η εξόφληση της 2ης δόσεις πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η καταβολή της 3ης δόσης πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Το απόγευμα της Τρίτης η Α.Α.Δ.Ε. εξέδωσε για το θέμα αυτό επίσημη ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαιώνει τα παραπάνω καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:


* Από το πρωί της Τρίτης είναι διαθέσιμη στο σύστημα ΤΑΧΙSnet η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Ως εκ τούτου για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων συνταξιούχων στις ΔΟΥ.


* Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα αποσταλεί μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων TΑΧΙSnet ότι έχει σταλεί από το ΓΛΚ νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.


* Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr), προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου.


* Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα (σ.σ. πριν τις 30 Ιουνίου) επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις.


Συνεπώς, οι 80.000 συνταξιούχοι ή οι λογιστές τους θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 30 Ιουνίου ηλεκτρονικά μέσω του ΤΑΧΙSnet τροποποιητικές δηλώσεις με προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά των συντάξεών τους, όπως αυτά προέκυψαν μετά την υποβολή νέων διορθωμένων βεβαιώσεων στο σύστημα, εκ μέρους του Ε.Φ.Κ.Α. Για την υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων αυτών θα σταλεί μέχρι την Παρασκευή ηλεκτρονική ειδοποίηση στους 80.000 συνταξιούχους, στη θυρίδα μηνυμάτων που έχουν όλοι στους λογαριασμούς τους στο ΤΑΧΙSnet.