Μεγάλη ζήτηση από ξένους επενδυτές για μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς

Ισχυρότατη ζήτηση από το εξωτερικό εκδηλώθηκε για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς η οποία συγκέντρωσε 1,38 δισ. ευρώ με την αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε σήμερα.
Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο ανώτερο επίπεδο του αρχικού εύρους, ενδεικτική της μεγάλης ζήτησης. Τα δύο τρίτα των επενδυτών που ζήτησαν μετοχές δεν καλύφθηκαν.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου, οι τρεις βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς, που χαρακτηρίζονται «ακρογωνιαίοι επενδυτές» (cornerstone investors) και συμμετείχαν στην αύξηση θα έχουν τα εξής ποσοστά: Η τριάδα των cornerstone investors (Paulson & Co, Μυστακίδης και Helikon) λαμβάνουν, κατά προτεραιότητα 330,4 εκατ. μετοχές από τις 1.020.000.000 νέες μετοχές, που διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Οι τρεις βασικοί επενδυτές έβαλαν 380 εκατ. ευρώ και θα κατέχουν μετά την τυπική ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου τα εξής ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς: 18,62% η Paulson & Co, 2,9% ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και 5,22% η Helikon.
Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την αύξηση διαμορφώνεται περίπου στο 27%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε ότι «Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών,η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ενώ το υπουργείο Οικονομικών.


Για ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην Πειραιώς έκανε λόγο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε στους Financial Times ότι στην αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν «Ποιοτικά θεσμικά ονόματα, κάποια από τα οποία δεν έχουν επενδύσει στη χώρα εδώ και καιρό. Eίναι ένα σημείο καμπής για το βάθεμα, τη διεύρυνση και την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου».
Στους έλληνες επενδυτές ζητήθηκε να καλύψουν 215 εκατ της αύξησης κεφαλαίου οπότε μια υπερκάλυψη στα 400 εκατ ή δύο φορές σημαίνει ότι όποιος έδωσε εντολή για 100.000 μετοχές θα πάρει 50.000 μετοχές εάν δικαιούται προνομιακή μεταχείριση, δηλαδή εάν κατείχε μετοχές 13 Απριλίου 2021.
Το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι η σημαντική ζήτηση από υψηλής ποιότητας διεθνείς επενδυτές στο ανώτατο σημείο του εύρους της τιμής, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο φιλόδοξο πλάνο της Τράπεζας για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της
Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών,η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία.»


Στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρεται: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Συνδυασμένη Προσφορά 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία (οι «Νέες Μετοχές») σε (i) θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος («Διεθνής Προσφορά») και(ii) σε ειδικούς και μη ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα («Δημόσια Προσφορά»και από κοινού με τη Διεθνή Προσφορά, η «Συνδυασμένη Προσφορά»).
Με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών διάρκειας τριών ημερών, και ακολούθως της διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς (Goldman Sachs Bank Europe SEκαι UBS Europe SE), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings όρισε την τελική τιμή διάθεσης σε €1,15 ανά Νέα Μετοχή».
Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings την ή περίπου την 29η Απριλίου 2021, η Πειραιώς Holdings αναμένει ότι οι Νέες Μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους αυτών μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων την ή περίπου την 6η Μαΐου 2021, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την ή περίπου την 7η Μαΐου 2021. Η Πειραιώς Holdings θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις επόμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα της εναπομείνασας διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με νεότερη ανακοίνωση.