Μείωση επιτοκίου στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού - Όλες οι αλλαγές

Σημαντική μείωση επιτοκίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ρυθμίζονται μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού φέρνουν οι αλλαγές που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, βελτιώνεται το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε μεταξύ άλλων:

  • Να είναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα. Να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι αναφέρουν την έλλειψη οποιασδήποτε «υποχρεωτικότητας» στον εξωδικαστικό μηχανισμό ως τον βασικό λόγο για τον οποίο οι τελικές ρυθμίσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.  Η σύνταξη αιτιολόγησης και η δημοσίευση αυτής θεωρείται ένα βήμα «πίεσης» προς τους εμπλεκόμενους να μην απορρίπτουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα σχέδια ρυθμίσεων. 
  • Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.  Σήμερα υπάρχει το όριο του 90% στην οφειλή, κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλές θα πρέπει να είναι σε τουλάχιστον δύο «πηγές». Από τη διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης θα εξαρτηθεί αν αυτή η αλλαγή θα διευκολύνει ώστε να τακτοποιηθούν και μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. 
  • Να ενταχθούν και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
  • Να καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειωθεί ώστε να μην “τιμωρείται” όποιος έχει ρευστότητα και θέλει να αποπληρώσει, Επίσης, στα σκαριά είναι μείωση στο επιτόκιο ρύθμισης. Με βάση, δε, πληροφορίες, εξετάζεται για το επιτόκιο να έχει σημαντική μείωση κατά περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα οι οφειλές προς το Δημόσιο τοκίζονται με επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor προσαυξημένο κατά 5%. Εξετάζεται εκτός από την κατακόρυφη μείωση και η μετατροπή σε σταθερό. 

Κερδίζει διαρκώς έδαφος ο Εξωδικαστικός

Με σημαντικούς ρυθμούς αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών και τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις 1.000 οριστικές υποβολές αιτήσεων. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ρυθμίζοντας χρέη ύψους 1,08 δισ. ευρώ.

Από τις προτάσεις ρύθμισης χρεών 1,5 δισ. που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, τα 392 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο ρύθμισης και αναμένεται να προστεθούν σύντομα στις ρυθμίσεις. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης από τις τράπεζες βελτιώθηκε τον Ιανουάριο σε 70% από 61% τον Δεκέμβριο, ενώ η εγκρισιμότητα από το Δημόσιο ανήλθε σε 90%.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, απαιτείται να γίνουν “πολύ περισσότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό αποδοχής καθώς και το ύψος των ρυθμίσεων που υλοποιούνται”, όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Θυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού προβλέπουν, κατά μέσο όρο, διαγραφή του 1/3 του χρέους προς τις τράπεζες και του 1/5 περίπου προς το Δημόσιο. Το 40% των ρυθμίσεων έχουν λάβει διαγραφή άνω του 30% -κυρίως για ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια.