Σταϊκούρας: Τι είπε για τη ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία

Νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό φέρνει αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να διευκρινίζει ότι όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν. Ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε παραλλήλως τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ απέκλεισε νέα ρύθμιση 120 δόσεων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι πλειστηριασμοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Είπε επίσης, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017 και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές.

«Τα θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη» είπε, προσθέτοντας πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Υποστήριξε επίσης, ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου, από ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015». Ανέφερε δε στη συνέχεια ότι «έχουμε στήσει (η κυβέρνηση) πλέγμα μέτρων, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν. Για αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό το πού θα δοθεί αυτή η στήριξη. Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας απέρριψε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, λέγοντας ότι «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας».

Αν και πρόσθεσε πάντως στη συνέχεια ότι γίνεται από την κυβέρνηση προσπάθεια «να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα», υπογράμμισε ότι γίνεται παραλλήλως προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».