Eurogroup: Αποφάσεις για νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Στη Σύνοδο του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις εντός της ζώνης, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Κομισιόν. Μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί και σχετική δήλωση για το θέμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης βασικά θέματα για τον συντονισμό της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις προσεχείς εαρινές συνόδους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τον συνήθη απολογισμό των εξελίξεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τους τελευταίους μήνες.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη- μέλη. Το Eurogroup θα επανέλθει και στις σχετικές με την Ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση. Σε συνέχεια δε της δήλωσης που συμφωνήθηκε στις 16 Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους πολιτικής για το ψηφιακό ευρώ.

Την Τρίτη, στη Σύνοδο του Ecofin, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα επιδιώξουν την έκδοση εκτελεστικής απόφασης σχετικά με το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας. Παραλλήλως, η Κομισιόν θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024. Στο Ecofin θα συζητηθούν επίσης η επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, κυρίως σε πτυχές των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν το Ecofin σχετικά με τα κύρια αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G20 που έγινε στις 24- 25 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του, το Ecofin θα παράσχει καθοδήγηση για τις περαιτέρω εργασίες σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για την προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της G20, καθώς και για τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στις 10- 16 Απριλίου 2023.

Το Ecofin θα επιδιώξει να εγκρίνει και συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024, καθώς και να εκδώσει σύσταση σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού τής Ε.Ε. για το 2021. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί θα κληθούν να σημειώσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.