Σταϊκούρας: Θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Στο Thermopylae Forum στη Λαμία, μίλησε σήμερα (11/3), ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπου μεταξύ άλλων απαρίθμησε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματά τους αποδεικνύουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας, έκανε αναφορές σε 6 κεντρικούς τομείς δράσης για τη Φθιώτιδα και την ευρύτερη περιοχή, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της έρευνας, τους οδικούς άξονες, τις υποδομές, την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τα υπόλοιπα έργα περιφερειακής ανάπτυξης.

Στη συνέχεια προσδιόρισε τη θέση της χώρας μας, συγκριτικά με ευρωπαϊκά δεδομένα, αναφέροντας για την ελληνική οικονομία ότι μετά μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, «αντιμετωπίζει από βελτιωμένη θέση τις νέες μεγάλες προκλήσεις της εποχής».

Ακόμα πρόσθεσε πως «η αύξηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων».

Αναφορικά με το που υστερεί η χώρα μας, ο υπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί σε χρόνιες υστερήσεις με ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες «οι οποίες έγιναν περισσότερο έντονες με την εμφάνιση της υγειονομικής πανδημίας».

Καταλύτες για τη μεταμόρφωση της χώρας ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ιδιωτικά κεφάλαια

Αναφερόμενος στα επενδυτικά εργαλεία είτε αυτά αφορούν το ΕΣΠΑ είτε το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, που υπογράμμισε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα εμβληματικά έργα» που όπως πρόσθεσε «θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την μεταμόρφωση της χώρας και ειδικότερα των περιφερειών».

Υπέδειξε επιπλέον, ως καθοριστική τη σημασία της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και «των εργαλείων πολιτικής και με τη στενή συνεργασία των φορέων της οικονομίας και της αυτοδιοίκησης», λέγοντας πως «το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και καταπολεμά τη λεγόμενη αναπτυξιακή παγίδα».