Σταϊκούρας: Το 2022 η ελληνική οικονομία κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα

 

Μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», με ομιλητή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας «μηδενίσαμε το πρωτογενές έλλειμμα του 2023» το οποίο, σύμφωνα με την εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 είχε εκτιμηθεί πως θα έφτανε στο 1,6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα στην τετραετία η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κλπ, και αυτό επιτεύχθηκε με μέτρα που ανήλθαν συνολικά τα 57 δισ. ευρώ.

«Η πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δημιούργησε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά τα καταφέραμε οικοδομώντας τις πολιτικές μας στους ακρογωνιαίους λίθους της αξιοπιστίας. Ό,τι είπαμε το κάναμε, τηρήσαμε τις προεκλογικές υποσχέσεις», είπε. «Καταφέραμε η οικονομία μας να διακρίνεται για υψηλή ανθεκτικότητα, πρόοδο και ισχυρή δυναμική που έχουν θέσει τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα, για καλύτερες δουλειές, για καλύτερες αμοιβές, για περισσότερη ευημερία για όλους», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕ ως ισχυρού εταίρου, και χαρακτήρισε επίσης ισχυρό τον ρόλο που είχε ο πρόεδρος του Eurogroup δρομολογώντας λύσεις και συμβάλλοντας σε καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία.

«Τα επιτεύγματα μας ενισχύουν την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στο μέλλον», σημείωσε αναγνωρίζοντας πως ότι η κατάσταση είναι ρευστή. «Δεν παραγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι ρευστή, ούτε ότι δεν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε με ειλικρίνεια μακριά από πρακτικές λαϊκισμού και ελιτισμού. Για να συγκροτήσουμε πατρίδα υψηλών απαιτήσεων πρέπει να συγκροτήσουμε ένα πιο παραγωγικό κράτος που θα αντανακλά τα αιτήματα της σύγχρονης κοινωνίας για συνδυασμό αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής», είπε.

Αναφερόμενος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, είπε ότι οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. «Εκτιμώ ότι θα επιλέξουν κυβέρνηση ΝΔ που κινείται με ευθύνη, διαθέτει όραμα και σχέδιο για την πατρίδα, μειώνει φόρους και εισφορές, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, που ενισχύει το κύρος και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, που χτίζει ισχυρές συμμαχίες και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα», ανέφερε.