Τσίπρας σε Στουρνάρα: Προκλητική η κερδοφορία των τραπεζών

Το θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών, της κατακόρυφης αύξησης των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στην συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, την πρώτη μετά το 2016.

«Με το τσουνάμι πλειστηριασμών η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το κόμμα του έχει «σχέδιο με προστασία της πρώτης κατοικίας και προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων».

Σε δήλωση του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι εξέφρασε στον διοικητή της ΤτΕ, την ανησυχία του για την μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία τρία χρόνια, μια αύξηση 40 δισ. Ευρώ, καθώς και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ ευρω.

«Αυτό σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Αυτό σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό νόμο που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και ανησυχία. Και όταν επίκειται και ένα τσουνάμι πλειστηριασμών η κοινωνική αστάθεια θα μετατραπεί σε οικονομική αστάθεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι εξέφρασε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας «την πεποίθηση μου ότι σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία των τραπεζών δημιουργεί μια μη ανεκτή συνθήκη, όταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων είναι τριπλασιο από των γερμανικών τραπεζών και τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Παραλλήλως επισήμανε ότι «μία προοδευτική κυβέρνηση έχει σχέδιο να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία, να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία, αλλά και μία βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια οικονομία. Και ταυτόχρονα ένα σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία που δεν μπορεί να στηριχτεί σε καμιά πραγματική πρόβλεψη».

Τόνισε επίσης ότι «οφείλουν να συγκρατήσουν ή και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων. Είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών όταν οι τράπεζες βρίσκονται στη  ζωή  χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και στις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Τραπέζης της Ελλάδος και διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν, εκτός από τον κ. Τσίπρα, η τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.