ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ: Χειρότερη οικονομική κατάσταση «βλέπουν» τα νοικοκυριά για το 2023

Για μόλις 18 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια και στα είδη διατροφής, όπως δείχνει η 11η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον σημειώνουν αρνητικό πρόσημο, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023. Παραλλήλως, το ποσοστό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για την κάλυψη βασικών αναγκών καταγράφει τρομακτική άνοδο και πλέον αφορά δύο στα τρία νοικοκυριά.

Κατά την έρευνα, εκτός από τις χαμηλές προσδοκίες που δημιουργεί η πληθωριστική κρίση, δύο είναι οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά. Η πρώτη εντοπίζεται στη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, το 30,1% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό. Στον αντίποδα, το 22,7% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ δήλωσε πως το εισόδημα του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

Η δεύτερη σημαντική επίπτωση έχει να κάνει με την επιδείνωση που καταγράφεται σε ό,τι αφορά την μηνιαία επάρκεια του εισοδήματος των νοικοκυριών. Έτσι, πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα είδη διατροφής, οι οποίες αποτελούν για περίπου 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες με την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

Παραλλήλως, πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Αντιθέτως, ως  καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.