Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα

Την ικανοποίηση του Eurogroup για το ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup συζήτησε την πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας», για την Ελλάδα, η οποία δείχνει «καλά αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν το γεγονός ότι το 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και πως αυτό γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί στο να ακολουθήσουν μια σταθερή δημοσιονομική πορεία. Ο Μ. Σεντένο σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στα κόκκινα δάνεια και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την «καλή δουλειά» και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να προχωρήσει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Π. Μοσκοβισί: Οι περικοπές συντάξεων ούτε νόμιμες ήταν, ούτε αναγκαίες

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ», είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει αυτό το στόχο χωρίς την εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου περικοπών των συντάξεων. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι πάντα ήταν της άποψης ότι αυτές οι περικοπές δεν ήταν ούτε νόμιμες, ούτε αναγκαίες. «Είμαι ευτυχής που αποτρέψαμε την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 14% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους στην Ελλάδα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρόσθεσε ότι είναι σαφές πλέον ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος. Υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά ζητούμενα για την ευρωζώνη, βάσει των οποίων αξιολογούνται οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας σε συνδυασμό με την τήρηση των συμφωνημένων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.