Μοσκοβίσι: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, τόνισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απάντησε έτσι έμμεσα στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών  στην Αθήνα είχε συστήσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο ο οποίος είχε μιλήσει για καθαρή έξοδο της Ελλάδας, να είναι πιο προσεκτικός.

Ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θύμισε ότι πολλοί πολίτες υποφέρουν ακόμα από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup είναι οι σωστές, σημείωσε και επανέλαβε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφή.

Υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν έκανε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που πρέπει να συνεχιστούν να εξελίσσονται, καθώς και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η συμφωνία των υπουργών οικονομικών ανοίγει ένα παράθυρο 15ετίας στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά. Θα υποβάλλει τον Οκτώβριο προσχέδιο προϋπολογισμού, όπως οι υπόλοιπες χώρες.

Το γεγονός ότι το χρέος είναι υψηλό μας οδήγησε να επιλέξουμε την «ενισχυμένη εποπτεία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών θυμίζοντας ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως το κτηματολόγιο έως το 2021.

Απαντώντας εμμέσως στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να συμπληρώσει: «Η ενισχυμένη εποπτεία, αντίθετα με όσα άκουσα να λένε κάποιοι πολιτικοί στην Αθήνα, που θα πρέπει να μετρούν καλύτερα τι λένε, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Προσφέρει το πλαίσιο για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις».


Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των ευρωβουλευτών ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν θέλει να πανηγυρίσει, ούτε να καταστροφολογεί. Η αλήθεια δεν είναι ότι η Ελλάδα έχει βγει τελείως από την κρίση αλλά ότι πάει καλύτερα. Η ανεργία μειώνεται αλλά είναι ακόμα υψηλή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δρόμος είναι μακρύς. Η Ελλάδα δεν θα ανάβει το καθήκον μόνη της, η Ευρώπη θα συνεργαστεί, δήλωσε.
Απαντώντας σε κατηγορίες που ακούστηκαν ότι παίζει «πολιτικό παιχνίδι» όταν λέει πως δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο δήλωσε ότι πολλοί σκέφτονται τις εκλογές και μόνο επικρίνουν, αλλά δεν θεωρώ έντιμη αυτή την τακτική γιατί η Κομσιόν στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων. Συνεργάστηκα με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και με τον Αλέξη Τσίπρα. «Μην βρίσκετε τις εύκολες λύσεις, τα πολιτικά πάθη δεν θα πρέπει να δρουν σε βάρος μιας καλής συμφωνίας».