Μυτιληναίος κατά Κομισιόν και Γερμανίας - Θα την πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες

Πάρα πολλά προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται από τη Γερμανία, η οποία επικαλείται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν τη θέλει και την πετάει όταν δεν θέλει. 

Αυτό ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του φερώνυμου ενεργειακού και βιομηχανικού ομίλου, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών σε συζήτηση με το δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη. 

Ο κ. Μυτιληναίος είπε χαρακτηρικά: «Τώρα που η κρίση πνίγει την Ευρώπη, οι Γερμανοί τα έχουν κάνει μαντάρα, αλλά θα λύσουν το πρόβλημά τους διότι έχουν αποθέματα στον κρατικό προϋπολογισμό τους τα οποία έχτισαν παίρνοντας τζάμπα ενέργεια από τη Ρωσία επί δεκαετίες. Δώστε μου κι εμένα τζάμπα ενέργεια, να κάνω 10 εργοστάσια αλουμινίου. Επομένως οι Γερμανοί λένε τώρα, “εμείς θα προστατέψουμε τα εργοστάσιά μας διότι έχουμε την οικονομική δυνατότητα, αλλά εσύ Μυτιληναίε θα υποφέρεις, γιατί έχεις υψηλότερα επιτόκια και δεν θα επιδοτηθείς”».  

Επομένως, πάμε σε νέες ανακατατάξεις στην Ευρώπη, σε νέους συσχετισμούς, όπου το παιχνίδι θα ξαναμοιραστεί υπέρ των ισχυρών, είπε  ο κ. Μυτιληναίος.

Η Γερμανία πέρασε τα καλύτερα χρόνια για την οικονομία της, το λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» επί Μέρκελ, τα 16 χρόνια, που ήταν υπεύθυνη για σχέση με Ρωσία και Πούτιν, είπε χαρακτηριστικά. Γιατί όμως  δεν έκανε ταυτόχρονα και κινήσεις για εξασφάλιση εφοδιασμού με σταθμούς εφοδιασμού με LNG, όπως έκανε η Ισπανία; Καλά έκανε η Γερμανία  και έπαιρνε ρωσικό αέριο, αλλά κακώς δεν εξασφάλιζε εναλλακτικές. 

Η Γερμανία είναι απογοήτευση και πάλι, αλλά η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι αναμένεται από το Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για το θέμα της ρωσικής πρότασης να γίνεται η πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Σχετικά με την Ελλάδα ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους καλύτερους ευρωπαϊκούς χειρισμούς από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Έδωσε μεγάλες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και μικρότερες στις επιχειρήσεις, αλλά, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, υπογράμμισε, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, να συναινέσουμε και να βοηθήσουμε. 

Για  τις τιμές του φυσικού αερίου, ο πρόεδρος του ομίλου Mytilineos εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν και θα τείνουν προς τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από περίπου 160 που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Ελπίζω ότι το πρόβλημα τροφοδοσίας θα λυθεί, αλλά οι τιμές τροφοδοσίας θα παραμείνουν τσουχτερές είπε και αναφέρθηκε στο πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου, λέγοντας τα εξής: 

«Εγώ δεν είμαι πολιτικός και  δεν χαϊδεύω αυτιά, οι Ρώσοι  το 2019 εξήγαγαν στην Ευρώπη το 600 Δισεκατομμύρια Κυβικά Μέτρα (bcm) φυσικού αερίου. Με την πανδημία, το 2021 η ποσότητα κατέβηκε στα 150  bcm. Τώρα το κατεβάζουμε εισάγοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για το οποίο ανεβάζουμε την τιμή, ώστε να προσελκύσουμε φορτία προς την Ευρώπη. Όμως από τα 150 bcm, είναι αισιόδοξο να καλύψουμε τα 100 bcm, γιατί εάν το ρωσικό αέριο δεν βγει στην αγορά, οι υπόλοιπες ποσότητες δεν υπάρχουν σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου για να έρθουν εδώ με πλοία. Αυτήν την περίοδο γίνονται μεγάλες επενδύσεις στο Κατάρ και αλλού, αλλά θα είναι έτοιμες το 2025-2026». 

Θα την πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες, επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος, διότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να ανεβάσει την τιμή στα 200 ευρώ για να προσελκύσει τα φορτία. Στη Μεσόγειο υπάρχουν σήμερα 25 κατάφορτα πλοία με LNG που ψάχνουν λιμάνι για να ξεφορτώσουν γιατί όλες οι «Ρεβυθούσες» (σ.σ. σταθμοί υποδοχής υγροποιημένουφυσικού αεριου – LNG) είναι τίγκα. Όταν αρχίσει το κρύο, οι «Ρεβυθούσες» θα μειώνονται, για να συνεχίσουν να έρχονται πλοία θα πρέπει να κρατήσει ψηλά την τιμή. 

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το φυσικό αέριο θα επανέλθει ως μεταβατικό καύσιμο και αυτό φαίνεται από το ότι παρά την παγκόσμια κρίση στο φυσικό αέριο, στην Ελλάδα χτίζονται τρία πολύ μεγάλα εργοστάσια αερίου, καθώς οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι η κρίση θα είναι προσωρινή. 

Η «πράσινη μετάβαση» έγινε άτσαλα, απρογραμμάτιστα, δεν μετρήθηκε κανένα κόστος, οι προσδοκίες ήταν εκτός πραγματικότητας και τώρα τρέχουμε όλοι μαζί και δεν σώνουμε.  Αυτή τη στιγμή δεν μας μένει τίποτα άλλο να προχωρήσουμε με το φυσικό αέριο, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι θα πάρει πολύ καιρό να ξεχάσουμε το αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Και δεν αναφέρομαι τόσο στην Ελλάδα και  την Ευρώπη, αλλά σε  χώρες που δεν μπορούν να στραφούν στο lng, με πρώτη την Κίνα.