Νάγκελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται επιτάχυνση του QT και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Ο Γερμανός διοικητής της Bundesbank στράφηκε ακόμα μια φορά κατά του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης (QT) της ΕΚΤ, δηλώνοντας υπέρμαχος για ταχύτερης αντιστροφής του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Μάλιστα σε συνδυασμό με μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων θα εξυπηρετηθεί ο στόχος της ΕΚΤ να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Σε δηλώσεις του ο Γιόαχιμ Νάγκελ προειδοποίησε πως οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν και πως ο δείκτης του πληθωρισμού θα υποχωρήσει πολύ αργά τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Γερμανία.

Ειδικά για τη Γερμανία η αποκλιμάκωση του δείκτη θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7%, μέσα στη χρονιά, ενώ τα σημερινά στοιχεία έδειξαν αύξηση του στο 9,3% σε ετήσια βάση για τον Φεβρουάριο.

Και νέες αυξήσεις επιτοκίων

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω αύξησης των ευρωεπιτοκίων πέρα και από την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, το Μάρτιο. Ήταν κάτι που επανέλαβε και σήμερα τονίζοντας πως «ένα θέμα είναι σαφές: το βήμα που θα γίνει στα επιτόκια τον Μάρτιο δεν θα είναι το τελευταίο. Περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων πιθανόν να είναι αναγκαίες».

Μαζί, όμως, με την περιοριστική νομισματική πολιτική επιζητά κι ένα πιο δυναμικό ρυθμό στη ποσοτική σύσφιγξη, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.

Νωρίτερα και ο συνήθως πιο μετριοπαθής Γάλλος τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σχολίασε πως ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος και πως τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται φτάνοντας στο ανώτατο σημείο τους έως τον Σεπτέμβριο.

Σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει αύριο, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις θέλουν το δείκτη να διαμορφώνεται στο 8,3%, αλλά τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει «καρφωμένος» στο ιστορικό υψηλό του 5,3%.

Υπό τη σκιά των στοιχείων αυτών οι traders ποντάρουν σε συνέχιση της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων μέχρι και τις αρχές του 2024, με το προβλεπόμενο «ταβάνι» να φτάνει για πρώτη φορά το 4%.