Νέα άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο - Οι μεγάλες ανατιμήσεις

Σημαντικά μεγαλύτερος από το 1% του Ιουνίου αναμένεται ο πληθωρισμός Ιουλίου που θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, λόγω των συνεχιζόμενων εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Η αύξηση του πληθωρισμού στο 1% τον Ιούνιο μπορεί να φαίνεται μικρή, σε σύγκριση με την άνοδο των τιμών σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα όμως, αποτελεί ιστορικό υψηλό 18 μηνών και παράλληλα εδραιώνει μια ανοδική τάση η οποία μάλλον θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Η "σταθερότητα" των διεθνών τιμών πετρελαίου πάνω από 70 δολάρια για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μεταφέρεται ήδη και στις τιμές των τελικών προϊόντων πετρελαίου και κατ' επέκταση και των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία παράγονται και διατίθενται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στις αυξήσεις των τελικών προϊόντων πετρελαίου, προστέθηκαν από τις αρχές του Ιουλίου και οι αυξήσεις από 5,25% έως και 15% που ενέκρινε η ΡΑΕ από τον Ιούλιο στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία, που απεικονίζει την πορεία των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που διακινούνται για την εγχώρια και την διεθνή αγορά, συνεχίζει να δίνει προειδοποιήσεις για ανατιμήσεις και τον Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κατέγραψε και τον Ιούνιο αύξηση σε ετήσια βάση κατά 12,6% έναντι αύξησης 13,7% τον Μάiο και 14,6% τον Απρίλιο. Τον Ιούνιο, ο δείκτης για την εσωτερική αγορά δηλαδή τα βιομηχανικά προϊόντα που διακινούνται εντός της χώρας, κατέγραφε αύξηση 9,8%, μέρος της οποίας θα περάσει και στις τιμές λιανικής.

Στο κρίσιμο τομέα των τροφίμων (νωπών και συσκευασμένων) μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, λόγω του ανταγωνισμού, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι εισαγόμενες ανατιμήσεις απορροφούνταν σε μεγάλο μέρος μέσω προσφορών και εκπτώσεων. Ωστόσο, οι καταναλωτικές ενώσεις προειδοποιούν για ανατιμήσεις στο ράφι κατά 5%, οι οποίες έχουν ήδη εμφανιστεί εδώ και καιρό, στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων.

Μια ανησυχία για την διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων υπάρχει και από την άνοδο που διαφαίνεται στην τουριστική κίνηση. Τούτο, σε συνδυασμό με την τάση από τα νοικοκυριά εντός και εκτός Ελλάδας που θα περάσουν διακοπές στις χώρα μας, για ανάλωση μέρους των καταθέσεων που συγκέντρωσαν κατά τους μήνες της πανδημίας. Μπορεί με οι τιμές ορισμένων καταλυμάτων να συγκρατούνται με στόχο την ανάκτηση των απωλειών του 2020, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την εστίαση και τις μεταφορές και τις υπηρεσίες αναψυχής οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων, αλλά και τις τιμές βασικών ειδών διατροφής.

Αντίβαρο οι πρόωρες εκπτώσεις

Το μόνο αντίβαρο στην αύξηση των τιμών για τον Ιούλιο είναι η έναρξη, μια εβδομάδα νωρίτερα, των θερινών εκπτώσεων στις 5, αντί στις 12 του μήνα, όπως ήταν προγραμματισμένες. Ωστόσο, η πρόωρη έναρξη των θερινών εκπτώσεων αναμένεται να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην συγκράτηση των τιμών, για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι η παράταση της περιόδου των εκπτώσεων είναι σχετικά μικρή. Ο δεύτερος είναι ότι οι εκπτώσεις αφορούν κυρίως κλάδους όπως η ένδυση, η υπόδηση, τα είδη σπιτιού, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίοι λόγω της πολύμηνης πανδημίας και των lockdown της οικονομίας, ήταν σε ένα συνεχές καθεστώς εκπτώσεων και προσφορών όλο τον προηγούμενο διάστημα.