Νέα κίνητρα για ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων εκτός αστικών κέντρων εξετάζει η κυβέρνηση

Την καθιέρωση τοπικών κινήτρων, ανά περιφέρεια, εξετάζει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη του νεοφυούς οικοσυστήματος και της καινοτομίας, σε όλη τη χώρα, για τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Elevate Greece.

"Δεν υπάρχει εργαλείο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε για να ριζώσει η νεοφυής επιχειρηματικότητα στη χώρα μας" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τη διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας "Elevate Greece".

Δυο στις τρεις καινοτομικές επιχειρήσεις είναι στην Αττική και τρεις στις τέσσερις στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα υπάρχουν περιφέρειες με μηδενική ή σχεδόν μηδενική παρουσία καινοτομίας όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο υπουργός και ο υφυπουργος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Χρίστος Δήμας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με μηδενική παρουσία νεοφυούς επιχειρηματικότητας. "Όμως, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου από το Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, η Δυτική Μακεδονία αποτελεί βασικό στοίχημα της κυβέρνησης προκειμένου από το μοντέλο του λιγνίτη να περάσει σε νέες μορφές παραγωγής. Είμαστε σε συνεργασία με τον συντονιστή του Σχεδίου για την Απολιγνιτοποίηση κ. Μουσουρούλη και έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις", όπως σημείωσε ο κ. Δήμας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: "πρέπει να δούμε πως θα δώσουμε επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρησεων εκτός αστικών κέντρων Σε μια περιοχή χωρίς πανεπιστήμιο η ερευνητικό κέντρο ή κάποια επιχειρηματική εστία δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά υπάρχουν και ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο η αγροτεχνολογια και η ενέργεια".

Σύμφωνα με όσα είπαν ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριακής μέσα από οριζόντια προγράμματα έχουν εξασφαλιστεί περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, ανάμεσα σε αυτά είναι και κονδύλια για τα τεχνολογικά πάρκα (100 εκατ ευρώ) όπου υπάρχουν και ώριμα έργα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν δοθεί οι πόροι του ταμείου μέχρι το τέλος του 2025.

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα, θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά και στην ανάπτυξη των τεχνοβλαστών.

Σε ό,τι αφορά στα βραβεία, η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα υπάρχει χρηματικό έπαθλο μέχρι 50.000 ευρώ , για δέκα κατηγορίες βραβείων,

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece, να έχουν τουλάχιστον πέντε εργαζόμενους και ελάχιστο κύκλο εργασιών 100.000 ευρώ το 2020 (μόνο για μία κατηγορία, για την καλύτερη νεοφυή επιχείρηση της χρονιάς το όριο του βραβείου σχετικά με τον ελάχιστο κύκλο εργάσιμων θα είναι τα 200.000 ευρώ).

Η αξιολόγηση θα γίνει από τρεις ανεξάρτητους αξιολογητές για 10 κατηγορίες βραβείων και η πρώτη τελετή βράβευσης, των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, θα γίνει φέτος, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι κατηγορίες των βραβείων αφορούν στην ταχύτερα ανερχόμενη, κοινωνικής συνεισφοράς, περιβαλλοντικού αντίκτυπου, ανάπτυξης και εξωστρέφειας, γυναικείας επιχειρηματικότητας, αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης βιομηχανικής επανάστασης, επιχείρηση από το οικοσύστημα (θα την βραβεύσουν οι άλλες επιχειρήσεις του Elevate Greece) και τεχνοβλαστός της χρονιάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ