Πάνω από 50 ελληνικές startup χρηματοδοτήθηκαν το 2022 από επενδυτές με 310 εκατ. ευρώ συνολικά

Πρωτοπορεί η Ελλάδα στο οικοσύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σχετικά με το ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκύσθηκαν το 2022. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Found.ation και του EIT Digital που αποτυπώνει την εξέλιξη του ελληνικού  οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), δημοσίευσε για έκτη συνεχόμενη χρονιά έκθεση, με σκοπό την καταγραφή των επενδυτικών ευκαιριών και του προφίλ των startups στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2022 ήταν μία χρονιά η οποία έβαλε φρένο στην αλματώδη ανάπτυξη του οικοσυστήματος που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος, δεδομένων των διεθνών συγκυριών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και δεν επισκιάζει τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Ρεκόρ στον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε δήλωσή του σχετικά με την έκθεση ανέδειξε τα θετικά στοιχεία όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ελλάδα πέτυχε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σκαρφαλώνοντας συνολικά 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ανακοίνωσε στοιχεία για το έτος 2021: στον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών. Τη χρονιά αυτή, η χώρα μας προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις (πάνω από 6,3 δισ. ευρώ) από τότε που ο ΟΟΣΑ άρχισε να εντάσσει την Ελλάδα στον σχετικό δείκτη.»

Σημειώνεται ότι η φετινή έκδοση υποστηρίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων – HDBI και όπως αναφέρεται στην τοποθέτηση της EATE στην έκθεση: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πάνω από 80 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τα επόμενα 5-7 χρόνια. Η επιτυχής αξιοποίηση αυτών των πόρων είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μια ιστορική ευκαιρία, καθώς είναι υψίστης σημασίας για την κλιμάκωση και την εγγύηση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Στην έκθεση καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund, αλλά και από επενδυτικά σχήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί. Επίσης, ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2022 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits). Επίσης, καταγράφονται οι 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ή πλησιάζουν στο στάδιο unicorn.

Υπενθυμίζεται ότι το Found.ation συνεργάστηκε με την Dialectica και τη SeedBlink, με στόχο να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των startuppers, αλλά και δυνάμεων της νεοφυούς κοινότητας που δεν είναι εύκολα ορατές, όπως οι επιχειρηματικοί άγγελοι (angel investors) και όσοι επιλέγουν να επενδύσουν μέσω πλατφορμών crowdfunding.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης είναι τα εξής:

* Καθώς ολοκληρώθηκε η επενδυτική περίοδος του EquiFund, ο απολογισμός δείχνει ότι περισσότερες από 138 εταιρείες υποστηρίχθηκαν συνολικά μέσω του προγράμματος, προσελκύοντας περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση (με συμμετοχή τρίτων επενδυτών). Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες που ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα.

* Περισσότερες από 50 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν μέσα στο 2022, προσελκύοντας περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται ποσά δανεισμού). Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 που ανερχόταν στα 540 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στους γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές εκτός Ελλάδας ανήλθε στο 73%.

* Αυξημένη είναι η δραστηριότητα το 2022 από angel investors, η οποία φτάνει στο 10% των συνολικών επενδύσεων του 2022, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2021. Ο μέσος επενδυτής συνεισφέρει με κεφάλαια αξίας περίπου 100.000 ευρώ ετησίως, δείχνοντας προτίμηση σε ελληνικές εταιρείες. Το κριτήριο που λαμβάνει περισσότερο υπόψη είναι η σύσταση της ομάδας όπου θα επενδύσει, ενώ οι δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες δεν ανέκοψαν την επενδυτική του δραστηριότητα.

* Στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοσυστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα πρωτοπορεί όσον αφορά το ποσό των συνολικών κεφαλαίων που έχουν προσελκυσθεί το 2022, με περίπου 40% του συνόλου του venture funding στην περιοχή.

* Το 2022, είδαμε επίσης ρεκόρ στα exits, καθώς εξαγοράστηκαν 19 ελληνικές startups. Τα πιο ηχηρά από αυτά είναι της Accusonus (από τη Meta) και της Pollfish (από την Prodege).

* Ανάμεσα στις 10 ελληνικές startups με την υψηλότερη αποτίμηση, βρίσκονται εταιρείες όπως η Blueground και η Flexcar, οι οποίες θεωρούνται “soonicorns”. Υπολογίζεται ότι η συγκεντρωτική αποτίμηση αυτών των 10 εταιρειών είναι περίπου 5,5 δισ. ευρώ ενώ του ελληνικού οικοσυστήματος στο σύνολό του ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ.

«Αν και η αγορά αναμένει νέα κεφάλαια στις αρχές του 2023, η νέα πραγματικότητα χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα φέρει μια μάλλον διαφορετική μελλοντική κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο  EquiFund (2018-2021). Τα περιφερειακά ταμεία αρχίζουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη χώρα, μια εξέλιξη ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς πρέπει επιτέλους να διευρύνουμε το συνολικό αποτύπωμα των οικοσυστημάτων μας. Οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε startups κερδίζουν ενδιαφέρον από family offices και εταιρικούς επενδυτές, οι οποίοι παραδοσιακά δεν έχουν εκτεθεί τόσο νωρίς στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων. Αντίθετα, η δραστηριότητα των αngels εξακολουθεί να είναι χαμηλή στη χώρα.» σημειώνει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners.