Νέο εργαλείο για τη στήριξη υπερχρεωμένων χωρών σχεδιάζει η ΕΚΤ - Ανάκαμψη στα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα χωρών της ευρωζώνης που έχουν μεγάλο χρέος και δυσκολία πρόσβασης στις αγορές καθώς και ότι θα δημιουργήσει ένα νέο «εργαλείο» παρέμβασης για το σκοπό αυτό.

Οι ανακοινώσεις έγιναν ύστερα από επείγουσα συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία συνεκλήθη για να συζητήσει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά ομόλογων, με το ξεπούλημα των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων που εκτίναξαν το κόστος δανεισμού για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ύστερα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ το ξεπούλημα των ομολόγων σταμάτησε, οι τιμές τους ανέκαμψαν και οι αποδόσεις τους (που κινούνται αντίστροφα από την τιμή) υποχώρησαν, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στις επανεπενδύσεις του χαρτοφυλακίου του PEPP, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης«Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν τον σχεδιασμό ενός νέου εργαλείου κατά του κερματισμού» επισημαίνεται.

Η ΕΚΤ απέφυγε την επίσημη επανενεργοποίηση του PEPP, αλλά ουσιαστικά το επαναφέρει  στο προσκήνιο με την ενίσχυση των επανεπενδύσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ΕΕ αναζητεί για την Ουκρανία κάτι, που θα βαφτίσει «νίκη» ή έστω «μη ήττα»

Η πολιτική «αιχμαλωσία» της ΛΑΡΚΟ στον δρόμο προς τις κάλπες: Το νικέλιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο… Ελον Μασκ