Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Ν. Πικραμένος είναι ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ανέδειξε δια περιφοράς στον υψηλότερο θώκο του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου τον μέχρι χθες Αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Ο κ. Πικραμένος (συνωνυμία με τον Παναγιώτη Πικραμμένο, Πρόεδρο του ΣτΕ επί τιμή και πρώην Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό) είναι πλέον ο 26ος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διάδοχος της Ευαγγελίας Νίκα που αποχώρησε στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Ο κ. Πικραμένος, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρος του ΣτΕ, θα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημειώνεται, ότι ανήκει στο δικαστικό δυναμικό του ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β’ Τμήμα.

Ακόμη, είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό συγγραφικό έργο και με δημόσιες παρεμβάσεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος για ποίκίλλα θέματα, όπως η λογοδοσία στο δικαστικό Σώμα, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και την προστασία ατομικών δικαιωμάτων και άλλα.

Μετά την επιλογή του, ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ υπογράμμισε: «Η Πολιτεία με τίμησε, διά του υπουργικού συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Η επιλογή του κ. Πικραμένου ως προέδρου του ΣτΕ ήδη δημιουργεί δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων, οι οποίες θα πληρωθούν από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου.