Νέος νόμος Κατσέλη: Με αυστηρότερες προϋποθέσεις η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων

Με χαμηλότερα όρια για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας αλλά και για το ανώτατο ύψος οφειλών για τα επιχειρηματικά δάνεια κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει σκοπό να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι την Τετάρτη και εκτιμά ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι το κριτήριο για το ανώτατο όριο αξίας της πρώτης κατοικίας θα είναι χαμηλότερο, πιθανότατα 175.000 ευρώ όταν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία, ενώ θα είναι 250.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο. Αντιστοίχως, το ανώτατο όριο για τις οφειλές που θα μπορούν να ενταχθούν δεν θα είναι 130.000 ευρώ που ισχύει για τα στεγαστικά, αλλά χαμηλότερο.

Τα υπόλοιπα κριτήρια για την υπαγωγή στο πλαίσιο προστασίας θα μείνουν όπως αρχικά είχαν διαμορφωθεί, ήτοι:

Το ύψος του δανεισμού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (σύνολο δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια: το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο είναι στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. συνολική ανώτατη κάλυψη στα 36.000 ευρώ).

Ο οφειλέτης θα δικαιούται προστασία της πρώτης του κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής του (δηλαδή πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 200% της οφειλής (δηλαδή πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Με τα γενικά αρχικά όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ. Με την αντικειμενική αξία στα 175.000 ευρώ, η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων θα καταστεί ακόμη στενότερη, κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των «θεσμών» για την συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών προβλέπει και επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα διαμορφώνεται κατόπιν του «κουρέματος» και της ρύθμισης της αρχικής οφειλής που θα λαμβάνει ο δανειολήπτης από την τράπεζα. Το ύψος της επιδότησης θα κρίνεται από τα συνολικά οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα του δανειολήπτη, τα οποία θα επανεξετάζονται ανά τριετία.