Ντάιμον (JPMorgan): Τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμα να αυξηθούν λίγο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία έκρουσε ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον σημειώνοντας ότι μπορεί να βιώσει μια “σκληρή προσγείωση”.

Μιλώντας στη Σαγκάη, υποστήριξε ότι το χειρότερο αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι ένα σενάριο “στασιμοπληθωρισμού”, όπου ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν τονίζοντας ωστόσο ότι είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν αλλά “οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύουν οι άλλοι”.

Ωστόσο, είπε ότι “ο καταναλωτής είναι ακόμα σε καλή κατάσταση” — ακόμα κι αν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.

Επισήμανε το ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι κάτω από το 4% εδώ και περίπου δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι οι μισθοί, οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν.

Ο Ντάιμον επεσήμανε ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι χαμηλά.: “Φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό …Τα επιπλέον χρήματα από την Covid έχουν μειωθεί. Οπότε θα το ονομάσω φυσιολογικό, όχι κακό” είπε.

Ο Ντάιμον είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμα να αυξηθούν “λίγο”.

“Νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο κολλώδης από ό,τι πιστεύει ο κόσμος” τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να έχει μια σκληρή προσγείωση.