Ο ΟΤΕ στους διεθνείς δείκτες FTSE4Good με τις κορυφαίες εταιρείες σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης

Στη σειρά δεικτών FTSE4Good έχει συμπεριληφθεί για 12η συνεχόμενη χρονιά ο ΟΤΕ, ως αποτέλεσμα των επιδόσεών του σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη της κοινωνίας και η εταιρική διακυβέρνηση. Εκτός από τον ΟΤΕ στον δείκτη FTSE4Good Emerging περιλαμβάνονται άλλες 35 εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανά τον κόσμο και 7 ελληνικές επιχειρήσεις. 

Οι διεθνείς δείκτες FTSE4Good χρησιμοποιούνται από επενδυτικά σχήματα και φορείς της αγοράς ως εργαλείο στην αξιολόγηση εισηγμένων εταιρειών σχετικά με τις επιδόσεις τους σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG - Environmental, Social, Governance) και στη δημιουργία κοινωνικά υπεύθυνων επενδυτικών κεφαλαίων και άλλων προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με την κρίση του Covid-19 φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον για τις λεγόμενες "βιώσιμες" επενδύσεις, όπου οι επενδυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης (ESG) για τις εταιρείες που επενδύουν. 

"Για τον Όµιλο ΟΤΕ, η βιώσιµη ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούριο. Αποτελεί µέρος του στρατηγικού σχεδιασµού και της λειτουργίας µας, εδώ και πολλά χρόνια. Η πανδηµία έφερε ακόµη πιο ψηλά την ατζέντα µας για τη στήριξη της κοινωνίας, της οικονοµίας, του περιβάλλοντος", αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο μήνυμά του στον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ 2019. "Είναι βέβαιο ότι η βιώσιµη ανάπτυξη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην µετά-covid εποχή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, η στροφή σε ψηφιακές λύσεις όπως η τηλεργασία, η διεθνής αλληλεγγύη, έρχονται σε πρώτο πλάνο, αλλάζοντας δοµικά τον τρόπο που λειτουργούµε", προσθέτει ο επικεφαλής του ΟΤΕ. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ

H ένταξη της βιώσιμης ανάπτυξης μαζί με την κερδοφορία στην επιχειρηματική στρατηγική και συνολική δραστηριότητά του Ομίλου ΟΤΕ, τα αυστηρότερα κριτήρια για τη μέτρηση των επιδόσεών του, και τα διεθνή πρότυπα για τη διαμόρφωση των πολιτικών και διαδικασιών του έχουν συμβάλλει -μεταξύ άλλων- στη συμμετοχή του ΟΤΕ σε δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης -SRI (Social Responsible Indexes).

Ο ΟΤΕ ανταποκρίνεται σε αξιολογήσεις αναλυτών, συμμετέχοντας σε έξι, συνολικά, δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης/κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων (Social Responsible Investments). Συγκεκριμένα, συμμετέχει σε τέσσερις δείκτες σχετικά µε θέματα ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Εταιρικής Διακυβέρνησης): FTSE4Good, VIGEO-EIRIS Βest Emerging Market Performers, "Prime” Corporate ESG Performance από ISS-ESG, MSCI ESG Research, καθώς και στον διεθνή δείκτη CDP για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και στον δείκτη 2020 Bloomberg LP Gender-Equality Index (GEI), που αποτελεί έναν από τους  σημαντικότερους επιχειρηματικούς δείκτες για θέματα ισότητας και προώθησης της θέσης των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η σειρά δεικτών FTSE4Good, που δημιουργήθηκε από τον παγκόσμιας εμβέλειας πάροχο χρηματιστηριακών δεικτών, FTSE Russell (επωνυμία της συνεργασίας μεταξύ της FTSE International Limited και της Frank Russell Company), έχει σχεδιαστεί ώστε να μετρά την επίδοση των εταιρειών στην εφαρμογή σημαντικών πρακτικών στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης (ESG)