Oι αγορές ποντάρουν στη νίκη του Μακρόν

Οι επενδυτές αναπνέουν λίγο καλύτερα σήμερα μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, γράφει η οικονομική εφημερίδα Les Echos,τονίζονταςότι «το ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου στα γαλλικά χρηματοοικονομικά στοιχεία κινείται σαφώς καθοδικά την πρώτη ημέρα του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δύο γύρων».

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, γράφει η γαλλική εφημερίδα , ενώ την περασμένη Παρασκευή, η απόδοση στο 10ετές ομόλογο είχε φτάσει στο 1,25%- η υψηλότερη από το 2015, λόγω των φόβων για νίκη της Μαρίν Λε Πέν- σήμερα κατέγραφε ελαφρά πτώση. Παρά το γεγονός ότι η απόδοση των κρατικών ομολόγων άλλων κρατών στη ζώνη του ευρώ ήταν σε άνοδο. Το spread μειώθηκε επίσης κατά 55 μονάδες βάσης, που αποτελεί ρεκόρ από την κορύφωση της κρίσης του Covid.

Το ευρώ ενισχυόταν επίσης σήμερα έναντι του δολαρίου, μετά από επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις στο «κόκκινο». Το ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδιζε 0,46%, με την ισοτιμία να  φτάνει στα 1,09 δολάρια.

Η άρση των ανησυχιών έγινε επίσης αισθητή στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 σημείωσε την καλύτερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών καταγράφοντας το μεσημέρι άνοδο 0,3% στις 6.570 μονάδες ,ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,75% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,44%.

Ενισχυμένες ήταν σήμερα και οι γαλλικές τράπεζες, που επλήγησαν την περασμένη εβδομάδα. Η Société Générale κατέγραφε κέρδη  περίπου 6%, τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη, ενώ η BNP Paribas ανέβηκε 2,7% και η Crédit Agricole 1%.

Η βελτίωση  αυτή παραμένει πάντως περιορισμένη λόγω του γενικότερου μακροοικονομικού πλαισίου, που καθορίζεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού παραμένει με την κλιμάκωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επηρεάζουν πλέον τις εισαγωγές ενέργειας», εκτιμούν οι αναλυτές της La Banque Postale AM.

Ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει

Η Les Echos γράφει πάντως ότι για τους επενδυτές, ο πολιτικός κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. « Υπολογίζοντας τις ψήφους σε όλο το πολιτικό φάσμα και το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν στον Μακρόν ένα μόνο μέρος των ψήφων της Πεκρές και του Μελανσόν ,μπορούμε ήδη να προβλέψουμε ότι η ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο θα είναι πολύ πιο στενή, σε σχέση με το 2017»,προειδοποιεί ο Ζαν-Φρανσουά Ρομπέν της Natixis. Στο ερώτημα, αν μπορεί να κερδίσει η Μαρίν Λε Πέν, ο Γάλλος αναλυτής τονίζει πώς δεν το αποκλείει.

Ηδη, έχουν αρχίσει να γίνονται σενάρια που περιμένουν μια νίκη της ακροδεξιάς και τις συνέπειές της. Αν και η υπόθεση ενός Frexit φαίνεται λιγότερο πιθανή, το spread θα μπορούσε να εκτιναχθεί στις 80 ή και στις 100 μονάδες βάσης σε περίπτωση εκλογής της υποψήφιας του Εθνικού Συναγερμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η αστάθεια θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το «ασφάλιστρο κινδύνου» είναι στην πραγματικότητα απίθανο να εξαφανιστεί εντελώς πριν από το τέλος της εκστρατείας και θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι απότομα εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν μια πιο στενή αναμέτρηση. Σε αυτό το τεταμένο πλαίσιο, το debate που θα διεξαχθεί στις 20 Απριλίου ή στις 21 Απριλίου μεταξύ των δύο υποψηφίων, θα μπορούσε να αποδειχθεί  καθοριστικό, προειδοποιεί η Les Echos.

Πηγή: politicus.gr