Η ΕΕ υιοθετεί τον ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές

Την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ελάχιστου φόρου 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την άρση των εμποδίων από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά με την απαραίτητη ομοφωνία το σχέδιο οδηγίας που προετοιμάστηκε από την Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας να υπάρξει περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Μια συμφωνία που εγκρίθηκε πέρυσι από περίπου 140 χώρες υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη).

Σημειώνεται ότι η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία εμπόδιζαν στη διάρκεια όλου του έτους την προώθηση του σχετικού φακέλου, καθώς επεδίωκαν την εξασφάλιση της επικύρωσης από την ΕΕ των δικών τους σχεδίων για την ανάκαμψη των οικονομιών τους, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, στη Σύνοδο της Πέμπτης προχώρησαν σε άρση των επιφυλάξεων που εξέφραζαν, καθώς έλαβαν από το Συμβούλιο τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα σχέδιάς τους.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Κομισιόν, με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, να κάνει λόγο για «επικράτηση της ενότητας» που θα «ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη και όλους τους πολίτες της ΕΕ». Για «μείζονα πρόοδο για όλους εκείνους και όλες εκείνες που θέλουν φορολογική δικαιοσύνη» μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ την απόφαση χαιρέτισε και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος είναι μέρος της συμφωνίας του ΟΟΣΑ και μετά την έγκρισή του από το Ευρωπαίκό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου 2023. Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρώτος πυλώνας, ο οποίος προβλέπει την επιβολή φορολογίας στις χώρες όπου εξασφαλίζουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές, αποσκοπεί στην πάταξη κάποιων πρακτικών φοροδιαφυγής και αφορά κυρίως τους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας. Για να εφαρμοστεί πάντως, απαιτείται διεθνής συμφωνία, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.