Γιατί οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου καθυστερούν τα σχέδια δράσης τους για το κλίμα παρά τις υποσχέσεις

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πολλές από αυτές υποσχέθηκαν και δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους λόγω του υψηλότερου κόστους, της αργής προόδου της τεχνολογίας και της πολιτικής πίεσης.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις εθελοντικές αγορές άνθρακα. Πολλές εταιρείες σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικά μόρια άνθρακα για την αντιστάθμιση εκπομπών που είναι δύσκολο να μειωθούν, όπως η καύση καυσίμων αεροσκαφών από τις αεροπορικές εταιρείες.

Οι εν λόγω πιστώσεις υποτίθεται ότι θα κάλυπταν βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις. Οι εταιρείες τώρα υπαναχωρούν από αυτούς τους στόχους, ενώ υποστηρίζουν ότι δεσμεύονται σε μακροπρόθεσμους στόχους. Πρόκειται για ένα απογοητευτικό συμπέρασμα δύο χρόνια μετά τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2021 στη Γλασκώβη, η οποία έδωσε ώθηση σε διάφορες πρωτοβουλίες για το κλίμα.

Ο μεταλλευτικός γίγαντας Rio Tinto δεν μπορεί να πετύχει έναν βραχυπρόθεσμο στόχο εκπομπών χωρίς τη χρήση αντισταθμιστικών στοιχείων άνθρακα. Η Delta Air Lines και άλλοι αερομεταφορείς δέχονται παρόμοιες πιέσεις. Η Shell και η BP μείωσαν τα σχέδια πράσινων επενδύσεων υπό την πίεση των επενδυτών. Η Amazon.com έβαλε πρόσφατα στο ράφι έναν στόχο για τη μείωση των εκπομπών κατά την παράδοση μέχρι το 2030. Η εταιρεία απέσυρε επίσης ένα σχέδιο να καταστήσει τις μισές από τις αποστολές της “καθαρές μηδενικές” έως το 2030.

Η BP και η Shell επιβραδύνουν τη μετάβασή τους σε ενέργεια με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σταθεροποιούν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων για να ικανοποιήσουν τους επενδυτές που ήθελαν οι εταιρείες να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Η Shell μειώνει τις εκπομπές από τις δραστηριότητές της και τα ενεργειακά της προϊόντα, δήλωσε εκπρόσωπος. Η BP έχει δεσμευτεί στους μακροπρόθεσμους κλιματικούς της στόχους, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Amazon δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή αντικαταστάθηκε από ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επίτευξη του καθαρού μηδενός έως το 2040, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τους πιο κοντινούς στόχους που έχουν ανακοινωθεί δημοσίως για τις εκπομπές των παραδόσεων.

Αυτή την εβδομάδα στελέχη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις σχετικές εκδηλώσεις για το κλίμα. Ορισμένες εταιρείες ανακοινώνουν νέους στόχους για το κλίμα, αλλά πολλές δεν έχουν σαφή πορεία για την επίτευξή τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και οι κυβερνήσεις υστερούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την Τρίτη τις βέλτιστες πρακτικές για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες με μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα, αξιοποιώντας το έργο που έχει γίνει από μια συμμαχία που έχει συγκληθεί από τον ΟΗΕ και άλλους για να κάνουν τις τράπεζες και τους επενδυτές να κινηθούν ταχύτερα μετά την ανάληψη δεσμεύσεων.

πηγή: esgstories