Τρεις λόγοι που το ESG ήρθε για να μείνει

Αν ασχολείστε έστω και λίγο με την επικαιρότητα θα έχετε αντιληφθεί ότι τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει μια αντίδραση κατά του ESG. Όλα ξεκίνησαν όταν στα τέλη Μαΐου, ο S&P Dow Jones Indices αφαίρεσε την Tesla από τον δείκτη ESG, επικαλούμενος κακές συνθήκες εργασίας, ανησυχίες για την ασφάλεια και άλλα ζητήματα. Σε απάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Έλον Μασκ, χαρακτήρισε την ESG «απάτη» που αποτελεί μέρος μιας αριστερής ατζέντας.

Αμέσως μετά, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να «τερματίσει τη χρήση των αρχών ESG σε εθνικό επίπεδο» και συνέκρινε, έχοντας άγνοια το ESG με το σύστημα κοινωνικής πίστης της Κίνας, ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα που αφαιρεί τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των διαφωνούντων. Οι πολιτικοί οπαδοί του Pence έχουν εισαγάγει ή έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθεσίας κατά του ESG σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, του Αϊντάχο και της Δυτικής Βιρτζίνια. (Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δήμοι του Τέξας θα πληρώσουν επιπλέον 303–532 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους μετά την εισαγωγή νόμου κατά του ESG από την πολιτεία).

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές καταπολεμούν το greenwashing από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Η Goldman Sachs, η Deutsche Bank και η BNY Mellon βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών για φερόμενους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνουν παράγοντες ESG στις επενδυτικές τους διαδικασίες.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ESG δέχεται επίθεση σε πολλά μέτωπα.

Ωστόσο, αυτή η αντίδραση δεν είναι σημάδι της πτώσης του ESG αλλά των αυξανόμενων μετόπων του. Ειδικότερα, η ρυθμιστική καταστολή είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι μιας ωρίμανσης της αγοράς που θα ενισχύσει τελικά την ακεραιότητά της, τιμωρώντας τους κακούς παράγοντες. Η ανάπτυξη τυποποιημένων γνωστοποιήσεων βιωσιμότητας τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει επίσης στην ακεραιότητα της αγοράς.

Επιπλέον, η κίνηση για την ενσωμάτωση των θεμάτων ESG στις επιχειρηματικές και επενδυτικές αποφάσεις θα συνεχιστεί επειδή πάντα καθοδηγούνταν από την αγορά.

Ακολουθούν τρεις συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το ESG είναι εδώ για να μείνει:

Καθήκον εμπιστοσύνης

Οι εταιρικοί διευθυντές και τα στελέχη έχουν καθήκον να ενεργούν προς το καλύτερο συμφέρον της εταιρείας και οι θεσμικοί επενδυτές, όπως οι διαχειριστές κεφαλαίων, έχουν καθήκον να ενεργούν προς το συμφέρον εκείνων των οποίων τα χρήματα έχουν εμπιστευθεί.

Δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει δεσμευτεί στο ESG. Το 2006 ξεκίνησε η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Αρχές για Υπεύθυνη Επένδυση (PRI), με αίτημα από θεσμικούς επενδυτές να υπογράψουν τις έξι αρχές της. Η πρώτη αρχή αναφέρει: «Θα ενσωματώσουμε θέματα ESG στην επενδυτική ανάλυση και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» και οι άλλες επεξεργάζονται διάφορα βήματα για να το κάνουμε.

Το 2006, το PRI είχε 63 υπογράφοντες υπεύθυνους για 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Μέχρι το τέλος του 2021, το PRI είχε συγκεντρώσει 3.826 υπογράφοντες που διαχειρίζονταν περίπου 121 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και η ανάπτυξη συνεχίζεται.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν ότι υπάρχει ένα απολύτως τεράστιο ποσό χρηματοοικονομικού κεφαλαίου που δεσμεύεται για την ενσωμάτωση παραγόντων ESG στις οικονομικές αποφάσεις και το ταξίδι προς τα καθαρά μηδενικά χαρτοφυλάκια μόλις ξεκινά.

Κόστος κεφαλαίου

Οι εταιρείες με ισχυρές επιδόσεις ESG τείνουν να επιβαρύνονται με χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση με χρέος και μετοχές, επειδή οι δανειστές και οι επενδυτές θεωρούν την υψηλή απόδοση ESG ως δείκτη χαμηλότερου κινδύνου. Πολλά στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critical Perspectives on Accounting εξέτασε το κόστος του χρέους σε 6.018 περιπτώσεις σε 15 ευρωπαϊκές χώρες σε μια περίοδο 11 ετών. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες με ισχυρότερες γνωστοποιήσεις ESG και ισχυρότερες επιδόσεις ESG είχαν χαμηλότερο κόστος χρέους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «καθώς αυξάνεται η απόδοση ESG, μειώνεται ο τόκος που είναι πρόθυμοι να λάβουν τα δανειστικά ιδρύματα για μια λίβρα χρέους για τέτοιες εταιρείες».

Πηγή: politicus.gr