«Πάγωμα» συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και υποχώρηση της τουρκικής λίρας

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τη μονομαχία πλέον του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η λίρα έφτασε σε νέο χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, αφού έχανε 0,43% έναντι του δολαρίου πριν την παρέμβαση των κρατικών τραπεζών που διατήρησε την ισοτιμία στις 19,645 λίρες.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε στις 09:55 προσωρινά τις συναλλαγές, αφού ο βασικός δείκτης του κατέγραψε σήμερα πτώση 6,38% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Ο δείκτης του τραπεζικού τομέα είχε σημειώσει πτώση κατά 9,54% όταν διακόπηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν άνοδο στο ξεκίνημα των συναλλαγών.  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,4%. Οι μετοχές των εταιριών οικιακών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής υγιεινής καθώς και των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωναν τα μεγαλύτερα κέρδη. Η μετοχή της AXA σημείωσε άνοδο 1,7% αφού η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ευρώπης ανακοίνωσε αύξηση 2% των πωλήσεων πρώτου τριμήνου.