Πανδημία: Στα “σκαριά” νέα μέτρα για τα “κόκκινα” νησιά

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε διάσημους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, με την κυβέρνηση να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά μέτρα σε περιοχές με πολλά κρούσματα.

Πρόκειται για έξι δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε πέντε νησιά της Ελλάδας που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για αυτό τον λόγο οδηγούνται από σήμερα σε αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των τεστ.
Πρόκειται για τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, την Ίο και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο της Κρήτης που «φλερτάρουν» με το κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα παρατηρήθηκε 300% αύξηση κρουσμάτων (από τα 77 στα 318), στη Μύκονο, 500% στην Ίο, 700% στην Πάρο.
Στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα (782) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Σαντορίνη τα κρούσματα έφτασαν τα 56.
Από σήμερα, λοιπόν, στις έξι προαναφερθείσες νησιωτικές περιοχές, θα γίνεται χρήση υποχρεωτικού self test και rapid test όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις.
Έτσι, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, μόνον εάν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ισχύσουν μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε αυτούς τους προορισμούς.

Ανάμεσα σε αυτά ενδέχεται να είναι:

 
  • περιορισμός του ωραρίου τις νυχτερινές ώρες
  • διακοπή της μουσικής στην εστίαση και τα beach bar
  • μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι
  • λειτουργία των καταστημάτων ψυχαγωγίας μόνο σε υπαίθριους χώρους

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.