Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης ο ελληνικός πληθωρισμός

Γράφει ο Κώστας Μελάς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική 2024-2025 , Ιούνιος 2025) ο γενικός πληθωρισμός παρουσιάζει στοιχεία επιμονής, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αποκλιμάκωσή του σε σχέση με τον πληθωρισμό για το σύνολο της ζώνης του ευρώ. Ο γενικός πληθωρισμός παρέμεινε κατά μέσο όρο κοντά στο 3% τους πέντε πρώτους μήνες του 2025, ωστόσο το Μάιο αυξήθηκε στο 3,3% (έναντι 1,9% στην ευρωζώνη), κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα είδη διατροφής και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.
Η επιμονή του πληθωρισμού των υπηρεσιών, λόγω μισθολογικών αυξήσεων, έμμεσων φόρων (στην εστίαση και στη διαμονή) και υψηλής, εξωτερικής κυρίως, ζήτησης (τουρισμός), εμποδίζει την ταχεία αποκλιμάκωσή του.

Γράφημα: Κατά το 2023, η Ελλάδα παρουσίασε γενικά χαμηλότερους πληθωριστικούς ρυθμούς από την Ευρωζώνη . Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της Ευρωζώνης καταγράφηκε τον Ιούνιο 2023, όπου η Ελλάδα είχε πληθωρισμό 2,79% έναντι 5,5% της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο 2023 παρατηρείται η πρώτη σημαντική αλλαγή στην τάση, με την Ελλάδα να καταγράφει πληθωρισμό 3,79% έναντι 2,9% της Ευρωζώνης . Από τον Ιούλιο 2024 και έπειτα, η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά υψηλότερους πληθωριστικούς ρυθμούς σε όλους τους 11 μήνες της περιόδου. Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο 2024, με την Ελλάδα στο 3,11% και την Ευρωζώνη στο 1,7% . Τον Μάιο 2025, η διαφορά παραμένει σημαντική με 3,3% για την Ελλάδα έναντι 1,9% για την Ευρωζώνη.
Εκτός από το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της ότι η ελληνική οικονομία έχει υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, (που οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στο ότι η ελληνική οικονομία στα προηγούμενα δέκα έτη απώλεσε περίπου το 25,0% του ΑΕΠ και επομένως τείνει να αναπληρώσει γρηγορότερα από τις άλλες οικονομίες το κενό λειτουργώντας και σε έντονα υποβοηθητικό περιβάλλον : έκτακτοι πόροι από ΕΕ, δαπάνες πάνω από 64 δις λόγω πανδημίας κτλ) και συνεπώς όλα πηγαίνουν στο σωστό δρόμο , θα πρέπει να συμπεριλάβει στις αξιολογήσεις της και τις μακροοικονομικές επιδόσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών , στον πληθωρισμό, στο ύψος των επιτοκίων κτλ.