«Σήμα κινδύνου» από ΕΚΤ για έκρηξη κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες λόγω ακρίβειας σε ενέργεια και τρόφιμα

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με την Έκθεση Οικονομικής Σταθερότητας που δημοσιεύει σήμερα η τράπεζα του Ευρωσυστήματος. ‘Οπως αναφέρει το Reuters οι τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν μεγάλο πλήγμα από τη μείωση εσόδων λόγω πληθωρισμού.

Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων πλήττουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχότερων μελών της Ευρωζώνης αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, σημειώνει η έκθεση, τα νοικοκυριά έχουν κάνει «έφοδο» στις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Η Έκθεση Οικονομικής Σταθερότητας αναφέρει επιπλέον ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, φτάνοντας το 2,35%. Όσον αφορά στις τράπεζες του Νότου, η έκθεση κάνει λόγο για την υψηλή πιθανότητα οι τράπεζες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, να υποστούν μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα είναι η κύρια πηγή αθέτησης υποχρεώσεων και οι αυξήσεις στους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών», σημειώνει η έκθεση της ΕΚΤ.