ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.: Η κυβέρνηση υποτιμά τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών

Για «βαριά κληρονομιά της ακρίβειας» κάνει λόγο ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ότι ο μέσος πληθωρισμός έτους κινείται στο 9,6%. Παραλλήλως κατηγορεί την κυβέρνηση ότι περιορίζεται σε «προεκλογικού χαρακτήρα επιδοματικές πολιτικές υποτιμώντας τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών, των οποίων οι ανησυχίες για την προοπτική φτώχειας αγγίζουν πλέον το 97% σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο».

«Η βαριά κληρονομιά της ακρίβειας την οποία αφήνει το 2022 στην κοινωνία και την οικονομία επισημοποιήθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοίνωσε μέσο πληθωρισμό έτους 9,6%» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει επίσης ότι «μήνα με τον μήνα, οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται, αφού παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης, ο πληθωρισμός έτρεχε τον Δεκέμβριο 2022 με 7,2% σε σχέση με το 5,1% του Δεκεμβρίου 2021».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «αυτή η συσσώρευση των αυξήσεων εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές, ιδιαίτερα των ειδών διατροφής, που αυξήθηκαν κατά 15,5% ενώ σε ορισμένα είδη όπως τα γαλακτοκομικά η αύξηση είναι της τάξης του 25,6%. Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που κατατάσσει την Ελλάδα στις πλέον ακριβότερες χώρες σε ότι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα αλλά και την ενέργεια». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «παρά τις φιέστες του υπουργού Ανάπτυξης, τα περισσότερα είδη που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού, σημείωσαν αυξήσεις τιμών μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τέλος την κυβέρνηση ότι «ενώ η συσσωρευμένη ακρίβεια δοκιμάζει τις αντοχές των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, όχι μόνο απορρίπτει τις προτάσεις μας για ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά αντί αυτών προχωρά σε προεκλογικού χαρακτήρα επιδοματικές πολιτικές υποτιμώντας τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών, των οποίων οι ανησυχίες για την προοπτική φτώχειας αγγίζουν πλέον το 97% σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο».