Πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 3,6% πούλησε το ελληνικό Δημόσιο

Ποσό 2,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με το πενταετές ομόλογο που πούλησε σε επενδυτές, το οποίο έχει επιτόκιο 3,6% και κουπόνι 3,45%.

Οι προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται 540 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι ανάδοχοι.

«Πριν από λίγο έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση. Βγάλαμε πενταετές ομόλογο 2,5 δισ. με επιτόκιο 3,6 % και το κουπόνι κάτω από το 3,5%», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.

«Αυτά τα 2,5 δισ ευρώ είναι 36% από τη συνολική μας απαίτηση για το 2019» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: «το σημαντικό είναι όταν θα δείτε τη συμμετοχή επενδυτών. Aρχίζει σημαντικότατη μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές. Η Eλλάδα αλλάζει κατηγορία».

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του σημείωσε πως «Έχω μια στενάχωρη είδηση για τη Νέα Δημοκρατία. Είχα προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι καλό είναι τόσο η Ν.Δ όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση να μη βάλουν όλα τα αυγά στο ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Είχε αποτύχει η στρατηγική ότι δεν βγαίνουμε από το Μνημόνιο και ότι θα κοπούν οι συντάξεις».

Συνέχισε λέγοντας «θεωρώ λάθος της αντιπολίτευσης και λάθος της πολιτικής μας σκηνής τη χαιρεκακία. Ελπίζω ότι τους επόμενους 9 μήνες θα μπορέσετε να επενδύσετε σε μια στρατηγική που δεν θα σας στενοχωρεί κάθε καλή είδηση για την κοινωνία και την οικονομία».

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Αθήνα. Η αρχική «καθοδήγηση» είναι για απόδοση της τάξεως του 3,75 - 3,875%, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, λόγω αυξημένης προσφοράς επενδυτικών κεφαλαίων, η αποτίμηση της έκδοσης υποχωρεί, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μείωση του κόστους στην περιοχή του 3,6-3,7%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση έχει προσεγγίσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Οπως μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr, παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως θα αντληθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, με την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα συμμετάσχουν να κρίνουν την επόμενη ημέρα.