UBS: Ανάπτυξη έκπληξη στο 3% το 2023 και στο 3,2% το 2024 για την Ελλάδα

Η έκθεση της UBS έχει θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες αλλά και κρατικά ομόλογα. Η τελευταία αναβάθμισε ανοδικά, από το 2,5% στο 3%, την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία το 2023.

H ελβετική τράπεζα, που μείωσε στο 5% από 6,4% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022, είναι αρκούντως αισιόδοξη για την πορεία που θα διαγράψει η ελληνική οικονομία την τρέχουσα χρονιά.

Οι συντάκτες της έκθεσης «βλέπουν» ουσιαστική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ενεργειακών τιμών και την καλή πορεία των δημοσιονομικών, θα δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις, όπως αυξήσεις μισθών και περαιτέρω μείωση του χρέους.

Για τις ελληνικές τράπεζες η UBS υπογραμμίζει με έμφαση τις ευοίωνες προοπτικές που έχουν το 2023. Εκτιμά ότι θα καταγράψουν καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα ενεργητικού και υγιή κεφαλαιακή θέση.

Σ’ ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, η εκτίμηση της ελβετικής τράπεζας είναι ότι δεν θα υποστούν ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του να παραμείνουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που θα αλλάξει άρδην και προς το καλύτερο το status των ελληνικών ομολόγων.

Ενόψει των εκλογών η UBS σημειώνει ότι το πολιτικό ρίσκο είναι μάλλον ελεγχόμενο και επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο νικητής των εκλογών θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές, με τη Νέα Δημοκρατία –δημοσκοπικά- να είναι το φαβορί.