Πέντε φορές στην εφορία τον Σεπτέμβριο

«Βαρύς» είναι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι. Μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να πληρωθούν πολλές και σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικότερα οι φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου μήνα είναι οι εξής:

Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες 2 από τις 8 μηνιαίες δόσεις του νέου φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις συνολικά έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

 

 

 

Επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Οσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 που αφορά τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές, θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίδεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.

Μηνιαίο «ραντεβού»

Επίσης, μηνιαίο ραντεβού με την εφορία έχουν όσοι έχουν εντάξει τις οφειλές τους -ληξιπρόθεσμες και μη- στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί χάνουν τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν δύο συνεχείς δόσεις. Συμπερασματικά, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν αρκετοί που θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε πολλές και μαζεμένες φορολογικές υποχρεώσεις. Ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου ανεβαίνει ακόμη περισσότερο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να καταβάλουν και τις ασφαλιστικές τους οφειλές ή τη μηνιαία δόση εάν έχουν εντάξει τα χρέη τους στην πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των 12 μηνιαίων δόσεων. Το στοίχημα για την πορεία των εσόδων είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι ζητούμενο πόσοι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων πληρώνει τις τρέχουσες φορολογικές της υποχρεώσεις, με τις εμπρόθεσμες πληρωμές να ξεπερνούν το 90%. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου είναι ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς, μάλιστα, να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Διευκρινίζεται ότι οι οφειλές προς την εφορία μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του αριθμού των δόσεων, καθώς όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή των 72 έντοκων με επιτόκιο 2,5% που θα ισχύσει από τις αρχές του νέου χρόνου και αφορά τα χρέη που βεβαιώθηκαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 για όσους φορολογούμενους έχουν πληγεί από την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προ- κύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.