Ποιοι χάνουν το 1/3 του επιδόματος τέκνων επειδή έλαβαν «κοινωνικό μέρισμα»

Σε απώλεια του 1/3 του επιδόματος παιδιών, που καταβάλλεται μέσω του ΟΓΑ, αναμένεται να οδηγήσει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) το συνολικό οικογενειακό εισόδημα για όσους οικογενειάρχες με πολύ χαμηλά εισοδήματα έλαβαν κατά τη διάρκεια του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα».

Σε απώλεια του 1/3 του επιδόματος παιδιών, που καταβάλλεται μέσω του ΟΓΑ, αναμένεται να οδηγήσει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) το συνολικό οικογενειακό εισόδημα για όσους οικογενειάρχες με πολύ χαμηλά εισοδήματα έλαβαν κατά τη διάρκεια του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα».

Η ΓΓΔΕ συνυπολογίζει στο εισόδημα και το ύψος του «μερίσματος», -παρότι ο νόμος προβλέπει ρητά το αντίθετο- με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να ανεβαίνουν σε υψηλότερο κλιμάκιο εισοδήματος που αντιστοιχεί σε μειωμένο επίδομα παιδιών.

Χιλιάδες οικογενειάρχες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2014 πολύ χαμηλά εισοδήματα και ως εκ τούτου είναι φέτος δικαιούχοι του μέγιστου ποσού επιδόματος στήριξης τέκνων, των 40 ευρώ το μήνα για κάθε τέκνο ή των 120 ευρώ το τρίμηνο για κάθε τέκνο, κινδυνεύουν να εισπράξουν αυτή την εβδομάδα μειωμένα κατά 33% τα ποσά επιδομάτων τέκνων του δεύτερου τριμήνου του 2015, μόνο και μόνο επειδή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους εισέπραξαν το «κοινωνικό μέρισμα» των 500-1000 ευρώ.

Δείτε εδώ εάν δικαιούστε επίδομα παιδιών και το ακριβές ποσό

Συγκεκριμένα, ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το «κοινωνικό μέρισμα» δεν πρέπει να υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή παροχών κοινωνικού χαρακτήρα, η ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού του επιδόματος στήριξης τέκνων η οποία έχει αναπτυχθεί από τη ΓΓΔΕ στο σύστημα TAXISNET (για να πληροφορεί κάθε πολίτη ο οποίος υποβάλλει την αίτηση Α21 σχετικά με το ακριβές ύψος επιδόματος τέκνων που δικαιούται) συνυπολογίζει στο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος και το εισπραχθέν κατά τη διάρκεια του 2014 «κοινωνικό μέρισμα».

Η πρακτική αυτή έχει ως συνέπεια χιλιάδες δικαιούχοι του ανώτατου ποσού του επιδόματος στήριξης τέκνων το οποίο ανέρχεται σε 120 ευρώ το τρίμηνο για κάθε παιδί να χάνουν το 1/3 ή το 33% του ποσού αυτού, καθώς με τον (παράνομο) συνυπολογισμό του «κοινωνικού μερίσματος» στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανεβαίνουν σε υψηλότερη κλίμακα οικογενειακού εισοδήματος στην οποία αντιστοιχεί χαμηλότερο ποσό επιδόματος τέκνων, μειωμένο κατά 33%!

Παραβιάζουν το νόμο

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την παράγραφο 2 του αρθρου 1 του ν. 4254/2014: «Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι
αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού
ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή.»

Συνεπώς, ο συνυπολογισμός του «κοινωνικού μερίσματος» στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε αιτούντος το επίδομα στήριξης τέκνων είναι παράνομος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα του μη νόμιμου υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος για την χορήγηση του επιδόματος στήριξης τέκνων είναι τα εξής:

- Κάθε οικογενειάρχης με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έτους 2014 λίγο κάτω από τις 9.000 ευρώ και ένα εξαρτώμενο τέκνο δεν εμφανίζεται ως δικαιούχος επιδόματος 120 ευρώ το τρίμηνο, όπως θα έπρεπε κανονικά, αλλά ως δικαιούχος επιδόματος 90 ευρώ το τρίμηνο! Κι αυτό διότι στο ποσό του οικογενειακού εισοδήματος η ΓΓΔΕ προσθέτει και το «κοινωνικό μέρισμα» των 750 ευρώ που εισέπραξε ο συγκεκριμένος οικογενειάρχης το 2014 με αποτέλεσμα το οικογενειακό εισόδημά του να ανεβαίνει πάνω από το όριο των 9.000 ευρώ όπου αντιστοιχεί επίδομα τέκνων μειωμένο κατά το 1/3 ή κατά 33%, από τα 120 στα 90 ευρώ το τρίμηνο!

- Κάθε οικογενειάρχης με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έτους 2014 λίγο κάτω από τις 10.000 ευρώ και δύο εξαρτώμενα τέκνα δεν εμφανίζεται ως δικαιούχος επιδόματος τέκνων 240 ευρώ το τρίμηνο, όπως θα έπρεπε κανονικά, αλλά ως δικαιούχος επιδόματος 160 ευρώ το τρίμηνο! Κι αυτό διότι στο ποσό του οικογενειακού εισοδήματος η ΓΓΔΕ προσθέτει και το «κοινωνικό μέρισμα» των 833,33 ευρώ που εισέπραξε ο συγκεκριμένος οικογενειάρχης το 2014 με αποτέλεσμα το οικογενειακό εισόδημά του να ανεβαίνει πάνω από το όριο των 10.000 ευρώ όπου αντιστοιχεί επίδομα τέκνων μειωμένο κατά το 1/3 ή κατά 33%, από τα 240 στα 180 ευρώ το τρίμηνο!