Ποιοι είναι οι έξι φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς

Εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται να εκπληρώσουν ταυτόχρονα έως και 6 διαφορετικές φορολογικές υποχρεώσεις στις ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2015.

Εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται να εκπληρώσουν ταυτόχρονα έως και 6 διαφορετικές φορολογικές υποχρεώσεις στις ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2015.

Η 31η Δεκεμβρίου 2015 είναι η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή της τρίτης δοσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του έτους 2015, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016, για την εξόφληση μιας μηναίας δόσης ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμισης τμηματικής καταβολής, για την αποπληρωμή της τρίτης μηνιαίας δόσης του επιπλέον φόρου που βεβαιώθηκε σε χιλιάδες αγρότες λόγω αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, για την εξόφληση της τελευταίας μηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της επιπλέον προκαταβολής φόρου εισοδήματος που επιβλήθηκε σε ορισμένα νομικά πρόσωπα.

Αναλυτικά, μέχρι τέλος της χρονιάς πρέπει να πληρωθούν:

1) Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2015. Περίπου 5,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν λάβει ήδη από το τέλος Οκτωβρίου μέσω του διαδικτύου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα πρέπει να πληρώσουν έως 31-12-2015 την 3η μηνιαία δόση του φόρου αυτού, η οποία αντιστοιχεί στο 1/5 της συνολικής οφειλής ΕΝ.Φ.Ι.Α. Η ολοσχερής εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2016. Απομένουν δηλαδή άλλες δύο μηνιαίες δόσεις από το σύνολο των πέντε, που καθορίστηκαν με τον ν. 4336/2015.

2) Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Πάνω από 4,2 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει μέχρι τις 31-12-2015 να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση στην προθεσμία αυτή. Συνεπώς, η μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2016 μέχρι τις 31-12-2015 θα σημάνει τον διπλασιασμό των οφειλόμενων τελών. Κι αυτό διότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής ισόποσο των οφειλόμενων τελών.

3) Οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει μέχρι τις 31-12-2015 να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Οι περισσότεροι έχουν ρυθμίσει έως και σε 100 μηνιαίες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και την άνοιξη του 2015. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία. Υπάρχει δε κίνδυνος να τεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων αν δεν καταφέρουν να καταβάλουν τις δύο αυτές νέες οφειλές μέχρι τις 31-12-2015 και αυτές παραμείνουν ληξιπρόθεσμες για περισσότερες από 30 μέρες, δηλαδή πέραν της 30ης-1-2016!

4) Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες εκλήθησαν τον Οκτώβριο, ενώ ήδη είχαν εκκαθαριστεί οι φορολογικές τους δηλώσεις, να πληρώσουν εκ των υστέρων, με νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα, επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος, καθώς ο συντελεστής υπολογισμού της επιβάρυνσης αυτής αυξήθηκε από το 27,% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος, με τον "μνημονιακό" νόμο 4336/2015. Έως τις 31-12-2015 οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν την δεύτερη δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου που τούς επιβλήθηκε τον Οκτώβριο.

5) Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων. Όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερορρυθμες κ.λπ.), τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι λοιπές νομικές ονότητες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι 31-12-2015 την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

6) Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για ορισμένες εταιρίες. Οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν μέχρι 31-12-2015 να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων για τη χρήση του 2014! Κι αυτό διότι με τον "μνημονιακό" νόμο 4336/2015 που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις Α.Ε., τις Ε.Π.Ε. και τις Ι.Κ.Ε. αυξήθηκε από το 80% στο 100% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2014. Αυτό συνέβη δηλαδή όταν ήδη οι περισσότερες από τις Α.Ε., Ε.Π.Ε και Ι.Κ.Ε. είχαν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2014, είχαν ήδη λάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα με βεβαιωμένη προκαταβολή 80% επί του κύριου φόρου εισοδήματος και είχαν ήδη αρχίσει να πληρώνουν τους φόρους τους με βάση τα ήδη εκδοθέντα εκκαθαριστικά τους. Με ειδοποιητήρια που έλαβαν οι εταιρίες αυτές τον Νοέμβριο εκλήθησαν να πληρώσουν την επιπλέον διαφορά προκαταβολής φόρου (λόγω αύξησης του συντελεστή από το 80% στο 100%) σε δύο δόσεις, μέχρι τέλος Νοεμβρίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.