Πληθωρισμός: Στο 12,1% τον Ιούνιο- Επιστροφή στο 1993

Για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια ο πληθωρισμός στη χώρα μας ξεπέρασε το 12%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12,1% από 11,3% τον Μάιο με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης να αφήνει για τα καλά πλέον τα σημάδια του στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των μεταφορών. Άλλωστε όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός να «μείνει» κοντά μας, όπως είπε,  το 2023 και πιθανόν και το 2024.

Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε βρεθεί πάνω από το 12% ήταν το Νοέμβριο του 1993 που είχε διαμορφωθεί στο 12,3%. Την περίοδο της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 είχε υποχωρήσει στο -1,4% και τον Απρίλιο του 2021 στο -0,3%.

Βασικές αιτίες περαιτέρω ανόδου του πληθωρισμού στη χώρα μας ήταν για ακόμα μία φορά οι  ανατιμήσεις στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση, το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 117,7%, ο ηλεκτρισμός κατά 70,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα-λιπαντικά κατά 45,6%.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, το Μάιο τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα έλαια-λίπη τα οποία αυξήθηκαν κατά 24,9%. Ακολουθούν το ψωμί- δημητριακά με 15,9%, τα γαλακτοκομικά – αυγά με 15,5% και τα κρέατα με αύξηση 14,9%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μεταφορές με αεροπλάνο όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 48,5% και οι μεταφορές με πλοίο με 20,4%. 

Αυξήσεις τιμών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 καταγράφονται σε

·         12,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

·         0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

·         4,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

·         31,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

·         6,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

·         0,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

·         25,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

·         1,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, βιβλία.

·         0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

·         6,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

·         2,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Ο μοναδικός κλάδος που καταγράφεται υποχώρηση στις τιμές είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών με πτώση 2,3%.

Σημειώνεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, την προηγούμενη εβδομάδα,  η Ελλάδα είναι η 5η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, κάτω από την Εσθονία με 22% , την Λιθουανία 20,5%, την Λετονία 19% και την Σλοβακία 12,5%.  Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,6%, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών (από 8,1% τον Μάιο).