Επίδομα 534 ευρώ: Για ποιους δικαιούχους μπορεί να αποδειχθεί «παγίδα»

Σε μπούμεραγκ για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενδέχεται να εξελιχθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα που έλαβαν το 2020.

Τα ποσά αυτά, αν και αφορολόγητα, θα προσμετρηθούν στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους ανεβάζοντάς τα πάνω από ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την χορήγηση διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης των συγκεκριμένων επιδομάτων.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας νομοθέτησαν διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μηνιαίες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι αυτοί το 2020 θα συνυπολογίζονται στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί εάν δικαιούνται να λάβουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα χορηγούμενα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Η διάταξη-παγίδα αποκαλύπτεται μέσα από το κείμενο μιας απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά στις βεβαιώσεις αποδοχών που οφείλουν να υποβάλουν και φέτος ηλεκτρονικά στην Φορολογική Διοίκηση το ίδιο το Δημόσιο, οι ιδιώτες εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αν και απαλλάσσονται τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θεωρούνται εισοδήματα από μισθωτή εργασία και προσμετρώνται στο συνολικό ετήσιο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα κάθε εργαζομένου που τις έλαβε.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να είναι επιζήμια για τους πλέον χαμηλόμισθους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

 

Συγκεκριμένα, για κάθε εργαζόμενο ο οποίος το 2020 ελάμβανε κάθε μήνα μισθό χαμηλότερο από το επίπεδο των 534 ευρώ, ήταν δηλαδή από τους πλέον χαμηλόμισθους, το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα που έλαβε θα προσμετρηθούν στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα καταγραφεί στη φετινή φορολογική του δήλωση θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του ύψους του εισοδήματος αυτού σε επίπεδο υψηλότερο του συνήθους και εν τέλειτην απώλεια ενός ή περισσοτέρων επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Κι αυτό διότι η αύξηση του συνολικού ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που θα προκαλέσει η προσμέτρηση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού είναι πολύ πιθανό να ανεβάσει το οικογενειακό εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν για τη χορήγηση των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και εν τέλει η εξέλιξη αυτή να κοστίσει στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο την απώλεια των συγκεκριμένων παροχών.

 

Για παράδειγμα: Μια οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα στην οποία εργάζεται μόνο ο πατέρας με μισθό 300 ευρώ το μήνα λαμβάνει επιπλέον ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ το μήνα επειδή το ετήσιο εισόδημά της, από την εργασία του πατέρα, ανέρχεται σε 4.200 ευρώ και είναι χαμηλότερο του προβλεπόμενου για την περίπτωσή της εισοδηματικού ορίου των 4.800 ευρώ.

Στην οικογένεια αυτή αν το 2020 έγινε αναστολή σύμβασης εργασίας του πατέρα για 3 μήνες και κατά το διάστημα αυτό χορηγήθηκε στον πατέρα αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ το μήνα, το συνολικό ετήσιο εισόδημα της οικογένειας, με προσμετρημένο και το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανήλθε πλέον στο επίπεδο των 4.902 ευρώ (300 ευρώ για 11 μήνες και 534 ευρώ για 3 μήνες) και το οδήγησε πάνω από το εισοδηματικό όριο των 4.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσει φέτος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!