Ποιοι θα πληρώσουν αναδρομικά διπλές ασφαλιστικές εισφορές

Κίνδυνο να πληρώσουν αναδρομικά διπλές ασφαλιστικές εισφορές αντιμετωπίζουν χιλιάδες μισθωτοί, οι οποίοι απασχολούνται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι».

Μέσα στον Μάρτιο ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε εκκαθάριση των εισφορών της παράλληλης απασχόλησης, μια διαδικασία που εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο εισφορών των μη μισθωτών.

Η υπόθεση αφορά τους μισθωτούς οι οποίοι παράλληλα έχουν και μπλοκάκι, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Σύμφωνα με το προϊσχύον πλαίσιο, οι μισθωτοί που εργάζονταν παράλληλα και με μπλοκάκι, είχαν υποχρέωση να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, για τις αμοιβές που εισέπρατταν από το ελευθέριο επάγγελμα, πέραν των εισφορών που κατέβαλαν ως μισθωτοί.

Το πλαίσιο άλλαξε το 2019 και από την 1-1-2020 προβλέπεται πως, οι μισθωτοί, που έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι, θα απαλλάσσονταν από τις εισφορές από το παράλληλο ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον οι ελάχιστες εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός να είναι τουλάχιστον 252 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα ποσά των 186 ευρώ για κύρια σύνταξη, των 66 ευρώ για υγεία και των εισφορών για επικουρική ασφάλιση.

Παράδειγμα, αν οι εισφορές ως μισθωτός είναι 190 ευρώ τον μήνα εφόσον έχει και μπλοκάκι, ανεξάρτητα από τα έσοδα που έχει, θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ το ποσό των 62 ευρώ, για να συμπληρωθεί το ποσό των 252 ευρώ. Αν οι εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός είναι 150 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει επιπλέον είναι 102 ευρώ κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό εμπίπτουν στην τσιμπίδα του ΕΦΚΑ, οι χαμηλόμισθοι που, ως μισθωτοί, λαμβάνουν μισθό μέχρι 930 ευρώ, που είναι η πλειοψηφία.

Επίσης, αν η απασχόληση με μπλοκάκι είναι στον ίδιο εργοδότη, στον οποίο απασχολείται ως μισθωτός, δεν θα ισχύει η απαλλαγή και θα πληρώνει εισφορές και για τα εισοδήματα από το μπλοκάκι.

Για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ τον μήνα.

Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται».

Αναδρομικά ο υπολογισμός

Σύντομα ο ΕΦΚΑ θα προβεί στην εκκαθάριση των εισφορών του 2020 και θα στείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια σε όσους το 2020 είχαν παράλληλη απασχόληση και ελάμβαναν αποδοχές ως μισθωτοί, έως  930 ευρώ.

Οι εισφορές θα είναι αναδρομικές από τον Ιανουάριο του 2020, και θα πληρωθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Παράλληλα με τις αναδρομικές εισφορές του 2020, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021, ώστε οι παράλληλα απασχολούντες να πληρώνουν έγκαιρά τις επιπλέον εισφορές και για το 2021.