Ποιοι θα πληρώσουν διπλές εισφορές μέχρι τέλος Αυγούστου

Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες να πληρώσουν διπλές εισφορές στο υπερταμείο ασφάλισης, καθώς μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθούν τόσο οι τρέχουσες εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης καθώς και εφάπαξ παροχών του Ιουλίου αλλά όσο και οι έξτρα εισφορές που προέκυψαν κατόπιν τις εκκαθάρισης του 2020.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Εργασίας χρεωστικά ειδοποιητήρια έλαβαν περίπου 196.000 παράλληλα ασφαλισμένοι, δηλαδή μισθωτοί που διατηρούσαν το 2020 παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

 

Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς των παράλληλα απασχολούμενων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά ή την εισφορά τυχόν ανώτερης επιλεγείσας κατηγορίας.

 

Στους περίπου 196.000 ασφαλισμένους που έλαβαν χρεωστικά ειδοποιητήρια προέκυψε ότι οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας και οι ασφαλισμένοι καλούνται τώρα να καταβάλουν σε έξι μηνιαίες δόσεις τη διαφορά. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως 31 Αυγούστου, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές Ιουλίου (διπλές εισφορές) και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2022.

 

Παράλληλα, υπήρξαν και 69.100 παράλληλα ασφαλισμένοι των οποίων οι καταβληθείσες εισφορές ήταν υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει. Οι ασφαλισμένοι είχαν πιστωτικό ή μηδενικό ειδοποιητήριο.

 

Εν τω μεταξύ υπάρχουν περίπου 2.000 ασφαλισμένοι που έλαβαν λάθος ειδοποιητήρια και καλούνται να πληρώσουν χωρίς κανέναν λόγο επιπλέον εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι εργοδότες ή οι λογιστές τους καθυστέρησαν να υποβάλλουν τις σχετικές ΑΠΔ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι να φαίνονται στο σύστημα μόνο ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τις επόμενες ημέρες ο ΕΦΚΑ θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των ειδοποιητηρίων, ενώ από μέρα σε μέρα θα τους στείλει προσωπικά μηνύματα στις καρτέλες τους στο efka.gov.gr ενημερώνοντας τους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και έπειτα.