Ποιους όρους βάζουν οι δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Την πρόθεση των Ευρωπαίων να μην παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη αποτυπώνει με σαφή τρόπο στην έκθεση προόδου η Κομισιόν και θέτει μία σειρά από όρους και προϋποθέσεις, με στόχο η προστασία να ισχύει μόνο για τους πιο οικονομικά ευάλωτους, γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο euro2day.gr.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε προσαρμογές στην προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών βάσει του νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει την 1η Ιανουαρίου 2019. «Η προσαρμογή θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή σε σχέση με τη συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του 2015», αναφέρεται στην Έκθεση. «Χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη σωστή αξιολόγηση και οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους», προσθέτει.

Μια πιθανή προσαρμογή δεν θα πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να παρεμποδίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Θα πρέπει να έχει μικρότερο πεδίο εφαρμογής, να συνδυάζεται με αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένου του κριτηρίου της αξίας του ακινήτου, ώστε η προστασία αυτή να απευθύνεται κυρίως στους πιο οικονομικά ευάλωτους. Μια άλλη σημαντική αρχή είναι ότι οποιαδήποτε μορφή προστασίας:

- Δεν πρέπει να περιορίζει, αδικαιολόγητα, την ικανότητα των τραπεζών να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και επιπλέον
- Θα πρέπει επίσης να εξαλείψει πρακτικές όπου γίνεται κακή χρήση του πλαισίου προστασίας και εμποδίζει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (γνωστός ως νόμος Κατσέλη) λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2018 και ήδη τράπεζες και κυβέρνηση εξετάζουν μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζει η Κύπρος.
Επιτάχυνση της εκδίκασης

Οι αρχές ανέλαβαν την υποχρέωση να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με στόχο την εξάλειψη των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των αιτήσεων που εκκρεμούν, έως τα τέλη του 2021.

Διαβάστε περισσότερα στο euro2day.gr