POS: Προς επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του σε περισσότερα επαγγέλματα

Επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα και υποχρεωτική πληρωμή μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Στην περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αποκλειστικά με την κάρτα τους την επίσκεψη που θα πραγματοποιούν σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τις αμοιβές για υπηρεσίες που παρέχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η ενίσχυση των φορομπόνους για τους φορολογουμένους ώστε να υπάρχει το κίνητρο σε κάθε συναλλαγή να εκδίδεται απόδειξη.

Μια ιδέα είναι ακόμα και ο διπλασιασμός της φοροέκπτωσης που φθάνει σήμερα τα 2.200 ευρώ για τις «χρυσές» αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους, μέτρο το οποίο ωστόσο δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.