Πώς ρυθμίζονται τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Ρυθμίζονται και τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Και πλέον περισσότεροι από 97.000 δανειολήπτες που είχαν πάρει επιδοτούμενα δάνεια από τον ΟΕΚ, θα δουν τη μηνιαία τους δόση να υποχωρεί ακόμα και στο μισό.

 Ρυθμίζονται και τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Και πλέον περισσότεροι από 97.000 δανειολήπτες που είχαν πάρει επιδοτούμενα δάνεια από τον ΟΕΚ, θα δουν τη μηνιαία τους δόση να υποχωρεί ακόμα και στο μισό.

Θα πρέπει να πούμε ότι τα δάνεια του ΟΕΚ, είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ (0,5% σήμερα) και δεν υπερβαίνουν το 3%. Το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο, σε ποσοστό από 40% μέχρι και 100%.  Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης, ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση και τον τόπο διαμονής, είχε  έκπτωση στο επιτόκιο που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε και το 100%.

Με τα συγκεκριμένα δάνεια το πρόβλημα δεν ήταν το επιτόκιο αλλά η μικρή διάρκεια αποπληρωμής. Διότι όλα  είχαν 15ετή διάρκεια.

Και ακριβώς αυτό ήταν το μειονέκτημα. Ότι το ποσό θα  έπρεπε να αποπληρωθεί σε σύντομο χρόνο. Οι τόκοι  ήταν χαμηλοί, λόγω της επιδότησης, όμως η δόση ήταν μεγάλη λόγω της μικρής διάρκειας.

Μέχρι τώρα οι δανειολήπτες για να πάνε σε ρύθμιση θα έπρεπε να παραιτηθούν της επιδότησης.

Το πρόβλημα λύθηκε και θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση, αφού υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών,  συμφώνησαν να διατηρηθεί η επιδότηση (για όσο διάστημα απομένει στον κάθε δανειολήπτη) και ταυτόχρονα να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων μέχρι 10 χρόνια,  χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι οι δανειολήπτες θα δουν τη δόση τους να μειώνεται  σημαντικά (μεσοσταθμικά στο 50% ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Δηλαδή πληρώνουν και είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 6 μηνών.

Σημειώνουμε ότι η επιδότηση του επιτοκίου αφορά τα πρώτα 9 έτη.

Παραδείγματα

1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 4ου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη και 12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ.    Με τη  ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 ευρώ σε  σε 594 ευρώ     (-40%).

2. Το ίδιο δάνειο που  βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα χρόνια και 11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 ευρώ.    Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 ευρώ σε 572 ευρώ    (-42%).

3. Το ίδιο δάνειο όταν βρίσκεται η επιδότηση στην αρχή του 7ου χρόνου (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη και 9 μέχρι τη λήξη του), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ.    Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 ευρώ σε 522 ευρώ     (-48%).

4. Το ίδιο δάνειο, με την επιδότηση να λήγει σε 2 χρόνια και η συνολική διάρκεια του σε 8 χρόνια, έχει υπόλοιπο  88.313 ευρώ.    Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 ευρώ στα  σε 492  ευρώ    (-51%).