Πώς θα δηλώσετε φέτος τις δαπάνες για να πληρώσετε λιγότερο φόρο

Ποια έξοδα πρέπει να δηλώσουν φέτος στην εφορία οι φορολογούμενοι και τι πρέπει να προσέξουν για να πάρουν την έκπτωση φόρου.

Τη δυνατότητα να μειώσει ή ακόμη και να μηδενίσει την τελική του επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος παρέχει σε κάθε φορολογούμενο η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.

Από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το οποίο απέκτησε το 2012 κάθε φορολογούμενος, αφαιρείται (εκπίπτει) ποσοστό 10% από συγκεκριμένες δαπάνες που πραγματοποίησε εντός του ιδίου έτους.

Συνεπώς, κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης, κάθε μισθωτός, συνταξιούχος, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης και εισοδηματίας, εφόσον διαπιστώνει ότι το εισόδημά του δεν είναι αφορολόγητο αλλά θα επιβαρυνθεί με φόρο, πρέπει να δηλώσει τα ποσά συγκεκριμένων δαπανών που πραγματοποίησε το 2012, για να γλιτώσει από την υπέρμετρη φορολόγηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Οι δαπάνες αυτές είναι οι εξής:

α) Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αμοιβές που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που πλήρωσε σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης, στα έξοδα ιατρικής περίθαλψης περιλαμβάνονται οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο.

Ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται τα νοσήλια που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε ιδιωτικές κλινικές, σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμων, τα έξοδα που έχει πληρώσει σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, τα έξοδα αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοϊας και τα έξοδα αντικατάστασης μελών του σώματος με τεχνητά.

Το ποσό της μείωσης φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

β) Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε ταμεία ασφάλισής του, καθώς και οι εισφορές που πλήρωσε για την προαιρετική του ασφάλιση.

γ) Τα χρηματικά ποσά που έδωσε ο φορολογούμενος ως δωρεές στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές του Αγ. Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση των δωρεών αναγνωρίζεται εφόσον τα ποσά αυτών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Όταν τα ποσά των δωρεών προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τους κοινωφελείς φορείς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που ανοίχτηκε για το σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και

Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας που εκδόθηκε πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής του

και την υπογραφή του δωρητή. Δαπάνη τέτοιων δωρεών ποσού άνω των 300 ευρώ συνολικά ετησίως απορρίπτεται ολόκληρη, εφόσον δεν έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα. Δεν αναγνωρίζεται δηλαδή ούτε το μέρος αυτής που

αντιστοιχεί στο ποσό των 300 ευρώ. Ως χρόνος πραγματοποίησης της δωρεάς θεωρείται ο χρόνος κατάθεσης αυτών και όχι ο χρόνος είσπραξής τους από το δωρεοδόχο.

Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών, στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.

δ) Οι τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

ε) Τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους. Το ποσό της δαπάνης για ασφάλιστρα μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

στ) Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος του καταβάλλοντος τη διατροφή δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

ζ) Τα ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενοικίων κύριας κατοικίας, επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς η συνολική μείωση φόρου που προκύπτει από τη δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ (10% Χ 1.000 ευρώ)! Η μείωση αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, πρέπει αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου. Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δε δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξ' ολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη.

η) Τα ενοίκια που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Για τη δαπάνη αυτή ισχύει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας.

θ) Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει ολόκληρα τα ποσά των παραπάνω δαπανών που πραγματοποίησε το 2012, στους κωδικούς του πίνακα 7 της φορολογικής του δήλωσης (του εντύπου Ε1). Οι περιορισμοί που προβλέπονται από τη νομοθεσία θα επιβληθούν κατά την εκκαθάριση της δήλωσης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικά, για το φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον αυτός προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για 9 τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος που απέκτησε το εισόδημα αυτό στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, καθώς και σε περιοχή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή, ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημά του μειώνεται κατά 60 ευρώ για κάθε τέκνο που τον βαρύνει. Στην περίπτωση συζύγων αρκεί ο ένας από αυτούς να έχει τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Για να κατοχυρώσει αυτή την έκπτωση φόρου, κάθε μισθωτός και συνταξιούχος που κατοικεί στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει, στην παράγραφο 9 του πίνακα 2 που βρίσκεται στην 1η σελίδα της φορολογικής δήλωσης, να αναγράψει το γράμμα «Χ» πάνω από τη λέξη «ΝΑΙ» δίπλα από τον κωδικό 015 αν είναι ο υπόχρεος ή δίπλα από τον κωδικό 016 αν είναι η σύζυγος του υπόχρεου.