Πώς θα δείτε τις νέες εισφορές και μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε

Άρχισε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των νέων εισφορών, στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr, όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

Άρχισε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των νέων εισφορών, στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr, όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ταχυδρομικών με τις νέες εισφορές σε 1 εκατ. 400 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μετατίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ. Θα αποστέλλονται 50.000 – 80.000 ραβασάκια την ημέρα.

Το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων ότι θα λάβουν τα ραβασάκια λίγο πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής στις 28 Φεβρουαρίου επισημαίνει ότι μπορούν να ενημερωθούν από την ηλεκτρονική σελίδα για το ύψος της εισφοράς τους.

Για να βρείτε τις εισφορές, θα μεταβείτε στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr.

Θα κάνετε κλικ στην επιλογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» και στη συνέχεια θα επιλέξετε «ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ».

Στη συνέχεια θα δώσετε του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και θα μπείτε στο σύστημα. Θα σας ζητηθεί να πατήσετε στην επιλογή «Εξουσιοδότηση» για την πρόσβαση του Taxisnet στα στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα και στη συνέχεια θα πρέπει να δώσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας για να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία των εισφορών.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν τόσο τις εισφορές Ιανουαρίου που πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου όσο και αυτές του Φεβρουαρίου που πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Μαρτίου 2017.

Οι εισφορές έχουν υπολογιστεί επί του εισοδήματος του 2015, το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι υψηλότερο από το εισόδημα του 2016, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2017 να προπληρώνει το κράτος. Στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός.

Όσοι έκλεισαν τα μπλοκάκια τους και διέκοψαν τη δραστηριότητά τους έως 31/12/2016 δεν είναι ενεργοί ασφαλιστικά και δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Επίσης, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και έως δύο εργοδότες που θα ζητήσουν τη συμμετοχή του εργοδότη στο ασφάλιστρο θα πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες για κάνουν χρήση της πλατφόρμας που υποσχέθηκε το υπουργείο εργασίας.