Πόσο φόρο βγάζουν τα νέα σχέδια για το φόρο ακινήτων

Ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αλλά και για όσους έχουν πανάκριβες βίλες φέρνει το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ, αντίθετα, αυξάνεται ο φόρος για μονοκατοικίες μικρής και μεσαίας αξίας, καθώς και για όσους έχουν μικρά ή μεσαία οικόπεδα εντός σχεδίου και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

Ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αλλά και για όσους έχουν πανάκριβες βίλες φέρνει το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ, αντίθετα, αυξάνεται ο φόρος για μονοκατοικίες μικρής και μεσαίας αξίας, καθώς και για όσους έχουν μικρά ή μεσαία οικόπεδα εντός σχεδίου και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

Ο λόγος είναι ότι όσοι έχουν μονοκατοικίες θα πληρώνουν πλέον και για το ακάλυπτο οικόπεδο. Αντίστροφα, όσοι έχουν πανάκριβες βίλες με μεγάλα οικόπεδα, θα πληρώνουν μόνο τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά θα απαλλαγούν από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που πλήρωναν μέχρι τώρα, ο οποίος είναι υψηλότερος -και καταργείται αφού θα αντικατασταθεί με το νέο φόρο.

(Δείτε εδώ το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων και παραδείγματα)

Το συμπέρασμα είναι ότι ο νέος φόρος ακινήτων φέρνει λιγότερο φόρο για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, διότι θα γλιτώσουν από τον καταργούμενο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) ο οποίος υπολογιζόταν επί της συνολικής αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου, με κλιμακωτό συντελεστή που έφτανε μέχρι και το 1% επί της αξίας.

Αντίθετα, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με χαμηλότερους συντελεστές.

Από την άλλη πλευρά, όσοι είχαν μικρά και μεσαία ακίνητα (μονοκατοικίες) με οικόπεδο, θα πληρώσουν περισσότερα, γιατί με το νέο φόρο θα υπολογίζεται φόρος για το ακίνητο και πρόσθετος φόρος για το οικόπεδο.

Επίσης, για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο και οι κάτοχοι αγροτεμαχίων με συνολική ακίνητη περιουσία αξίας μικρότερης των 200.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο του ΦΑΠ, διότι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΦΑΠ ενώ τώρα θα πληρώνουν φόρο για κάθε αγροτεμάχιο.

Αντίστροφα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα πληρώσουν λιγότερα με το νέο φόρο σε σχέση με το "χαράτσι" που πλήρωναν μέσω ΔΕΗ.

(Δείτε εδώ αναλυτικά παραδείγματα για διάφορους τύπους ακινήτων)

Ποιοι επιβαρύνονται

Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι κατέχουν μικρής και μεσαίας αξίας μονοκατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου, καθώς και εκείνοι που έχουν εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου ή κατοικίες και λοιπά κτίσματα που είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται.

Αυτές θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή των νέων «σεναρίων» για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, τα οποία εξετάζουν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Ποιοι ελαφρύνονται

Στον αντίποδα, για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα αλλά και για μεγαλοϊδιοκτήτες με βίλες ή άλλου είδους ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα μειωθούν αν εφαρμοστούν τελικά τα νεώτερα σχέδια για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου.

Λίγες μέρες πριν λήξει το «τελεσίγραφο» των εκπροσώπων των δανειστών ότι με το νέο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να βεβαιωθούν έσοδα συνολικού ύψους 4,15 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι τεχνοκράτες σύμβουλοι της τρόικας συνδιαμορφώνουν το τελικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, το οποίο προβλέπει τα εξής:

1) Καταργείται από την 1η-1-2014 το «χαράτσι» (το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα

2) Καταργείται από την 1η-1-2014 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

3) Επιβάλλεται από την 1η-1-2014 Ενιαίος Φόρος Ακινήτων σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.).

Με το νέο φόρο θα επιβαρύνονται δηλαδή επιπλέον:

- όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές

-τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ

-οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα δεν πληρώνουν ούτε ΦΑΠ ούτε "χαράτσι" μέσω ΔΕΗ (Το ΕΕΤΗΔΕ, που μετονομάστηκε σε Ειδικό Τέλος Ακινήτων).

Ελάφρυνση για τα διαμερίσματα

Για όσους φορολογούμενους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μειωμένες.

Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι χαμηλότερος κατά 8% έως και 18% σε σύγκριση με το «χαράτσι», που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας, οι οποίες σήμερα επιβαρύνονται με «χαράτσι» ύψους χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ όσον αφορά στο σύνολο των ακινήτων από τα οποία απαρτίζονται, η εφαρμογή του σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες θα φθάνουν μέχρι και το 68%.

Ποιοι επιβαρύνονται

Από την άλλη πλευρά, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις:

* Όσοι κατέχουν μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους.

Με τον Ενιαίο Φόρο, όμως, θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.

*  Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ., δηλαδή εκτάσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

* Χιλιάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων (διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και καταστημάτων) τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται σήμερα με το «χαράτσι». Τα ακίνητα αυτά, τα οποία είναι «κενά», θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!

Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το σχέδιο το οποίο προωθούν από κοινού, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα:

Οι 20 συντελεστές

α) Ο Ενιαίος Φόρος για τις κατοικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών: το αρχικό ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τ.μ και θα φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Από κει και πέρα, ανάλογα με την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τη θέση (τον όροφο) της κατοικίας το αρχικό ποσό του φόρου θα μεταβάλλεται με την εφαρμογή των αντίστοιχων συντελεστών αυξομείωσης. Για τα οικόπεδα το ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 0,4 ευρώ μέχρι 4 ευρώ το τ.μ.

Στα εκτός σχεδίου

β) Για τις εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις) το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως η αρχική βασική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η θέση (ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή έκταση), η απόσταση από τη θάλασσα (μεγαλύτερη ή μικρότερη των 800 μέτρων) και το είδος της εδαφικής έκτασης.

Χωρίς αφορολόγητο

γ) Ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Απαλλαγή από το φόρο θα δικαιούνται μόνο τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των οικοπέδων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τ.μ. για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000 τ.μ. για εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίου.