Πόσο στοιχίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί;

Ο εκρηκτικός πληθωρισμός έχει καταστήσει τα πάντα πιο ακριβά – συμπεριλαμβανόμενης της απόφασης για ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδιά. Το Brookings Institution υπολόγισε το κόστος ανατροφής με βάση τα νέα δεδομένα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η κατάσταση βεβαίως δεν είναι πολύ διαφορετικη στην Ευρώπη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι ίσως και πιο πιεστική.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Brookings σήμερα στοιχίζει 310.605 δολάρια σε ένα παντρεμένο ζευγάρι με δύο παιδιά να μεγαλώσει το μικρότερο παιδί του από τη γέννηση έως το λύκειο. Οι αναλυτές του ινστιτούτου ακολούθησαν την ίδια μέθοδο με την οποία το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είχει υπολογίσει το 2017 το κόστος ανατροφής παιδιού έως τα 17 έτη από μία οικογένεια μεσαίου εισοδήματος, στα 233.610 δολάρια. Να διευκρινιστεί ότι στην τιμή αυτή συνυπολογίζονται τα έξοδα για στέγαση, διατροφή και άλλα αναγκαία αγαθά, αλλά όχι και το κόστος για εκπαίδευση.

«Έχουν αρχίσει πολλοί να συνειδητοποιούν πως το να ξεκινήσουν την οικογένειά τους ή να τη μεγαλώσουν απαιτεί να αναπροσαρμόσουν τον προϋπολογισμό τους, να κόψουν πράγματα» εξηγεί στο CNN Business η Ίζαμπελ Σόχιλ, senior fellow στο Brookings, που  συνυπογράφει τη σχετική μελέτη.

Οι δαπάνες για τη στέγαση είναι σαφώς οι μεγαλύτερες – καλύπτουν σχεδόν το 1/3 των εξόδων για την ανατροφή ενός παιδιού. Η μέση τιμή μίας κατοικίας – 403.800 δολάρια – ήταν τον Ιούλιο αυξημένη κατά 10,8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα στο 80% των μητροπολιτικών περιοχών η αύξηση ήταν σε διψήφιο ποσοστό.

Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης κατά 13,1% στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1979. Σχεδόν κάθε είδος είναι πιο ακριβό εξαιτίας του πληθωρισμού. Οι τιμές των αυγών έκαναν άλμα 38%, των πουλερικών κατά 17,6% και του γάλακτος κατά 15,6%.

Πηγή: politicus.gr