Προ των πυλών η 7η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Τι αναμένουν οι αναλυτές

Η αντίστροφη μέτρηση για την έβδομη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ξεκινήσει καθώς πλησιάζουμε στην 4η Μαΐου, με την αύξηση των επιτοκίων να θεωρείται δεδομένη, η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στο αν αυτή θα πρέπει να είναι της τάξης των 25 ή 50 μονάδων βάσης.

Το αν πρόκειται για αύξηση κατά ένα τέταρτο ή μισή μονάδα εξαρτάται τώρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον τραπεζικό δανεισμό που θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από την απόφαση.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσθέσει σχεδόν σίγουρα 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων στις 4 Μαΐου και στη συνέχεια θα το ανεβάσει στο 3,50% ή υψηλότερα τον Ιούνιο καθώς ο βασικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Οι 57 από τους 69 οικονομολόγους εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί λιγότερο επιθετικά και θα προχωρήσει σε αύξηση της τάξης του 25%. Μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι 12 ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μια κίνηση 50 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα.

«Αν και ο μετρικός πληθωρισμός μειώνεται, η πίεση στις υπηρεσίες και ο πεισματικά υψηλός δομικός πληθωρισμός συνηγορούν υπέρ περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων και μιας προσέγγισης «υψηλότερου επιτοκίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Κάρστεν Μπζέσκι Carsten της ING.

«Η ΕΚΤ δεν θα εξετάσει καμία αντιστροφή της τρέχουσας στάσης έως ότου τόσο ο προβλεπόμενος όσο και ο πραγματικός πληθωρισμός κινηθούν σαφώς προς το 2% ξανά».

Εξάλλου όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα «έχει ακόμη δρόμο μπροστά της» με τη νομισματική πολιτική, επομένως η συζήτηση για τον ρυθμό και πόσο ακόμη μέχρι το ανώτατο επιτόκιο καταθέσεων παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αλλά ορισμένοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει αφομοιώσει πλήρως τις προηγούμενες αυξήσεις.

«Η λήψη αποφάσεων με βάση τα οικονομικά στοιχεία σημαίνει ότι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης δεν έχει αποσυρθεί ακόμα από το τραπέζι», δήλωσε χθες στο Politico το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Eν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου προειδοποίησε ότι οι επενδυτές υποτιμούν πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης, επιμένοντας ότι θα συμφωνήσει να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων μόνο όταν η αύξηση των μισθών αρχίσει να υποχωρεί.

Ο Πιέρ Βουνς, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο καθορισμού των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στους FT: «Περιμένουμε να μειωθεί η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός, prin φτάσουμε στο σημείο όπου μπορούμε να σταματήσουμε».

Τι αναμένουν οι αναλυτές

Πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, έδειξε ότι οι οι αναλυτές περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη τρεις αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης. Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των επιτοκίων κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης το τρίμηνο Μαΐου – Ιουνίου – Ιουλίου.

Η έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ευθυγραμμίζονται μ’ αυτές των επενδυτών, οι οποίοι έσπευσαν να «κατεβάσουν» μερικώς τον στόχο για το ανώτατο ύψος των επιτοκίων, λόγω των πρόσφατων τραπεζικών καταρρεύσεων σε ΗΠΑ και Ελβετία. Άλλωστε, τα υψηλά επιτόκια ναι μεν αναχαιτίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

«Για την απόφαση του Μαΐου, είτε το μηδέν είτε το 25 είναι αριθμοί που είναι εφικτοί», είχε δηλώσει ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να κάνουμε περισσότερα», είχε προσθέσει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό μπορεί να προτιμήσει τη μικρότερη από τις πιθανές αυξήσεις, με τους επενδυτές της αγοράς χρήματος να θεωρούν επίσης αυτό το αποτέλεσμα ως πιο πιθανό, σημειώνει το Bloomberg.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Bάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 7,8% για τη Γερμανία και το 6,7% για τη Γαλλία, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί στο 3,8% στην Ισπανία. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα της Ιταλίας και των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «η σταθερότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης και η συσφιγμένη αγορά εργασίας θα συνεχίσουν να κρατούν τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο της ΕΚΤ του 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Τα στοιχεία της Γερμανίας θα είναι αυτά στα οποία πρόκειται να προσηλωθούν οι περισσότεροι αναλυτές. Πριν από λιγότερο από ένα εξάμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμενόταν να βιώσει τη σημαντικότερη ύφεση στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Το αφήγημα αυτό έχει αλλάξει από τότε, αφού τα στελέχη της Bundesdbank υποστηρίζουν πως η οικονομία της χώρας έχει καταγράψει στασιμότητα το α’ τρίμηνο του έτους.