Προειδοποίηση ΔΝΤ για τον πληθωρισμό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται μετά το φθινόπωρο και θα φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα ως τα μέσα το 2022, αλλά προειδοποίησε ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Το βασικό σενάριο του Ταμείου για τις ανεπτυγμένες οικονομίες δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 3,6% το φθινόπωρο του 2021 και θα υποχωρήσει στο 2% στα μέσα του 2022.

Οι αναδυόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες θα δουν τον πληθωρισμό να διολισθαίνει 4% την επόμενη χρονιά αφότου προηγουμένως κορυφωθεί στο 6,8% το φθινόπωρο. 

«Η απότομη άνοδος στις τιμές των κατοικιών και οι παρατεταμένες ελλείψεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι συνεχείς πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και οι υποτιμήσεις νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα» τονίζεται σε έκθεση του Ταμείου. 

Το προσωπικό του Ταμείου εξέτασε διάφορα σενάρια στα οποία οι παρατεταμένες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να κρατήσουν τον πληθωρισμό αρκετά υψηλότερα από το βασικό σενάριο.