Προετοιμάζεται έκδοση 5ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο

Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία εξόδου στις αγορές καθώς η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.

Η έκδοση θα προχωρήσει στο «κοντινό μέλλον», όπως σημειώνεται, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς. Το δε ομόλογο θα είναι σημείο αναφοράς (benchmark).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση θα προχωρήσει άμεσα, όπως ήταν ο σχεδιασμός, καθώς ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των δανειστών, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκαθάρισε το τοπίο.

Το δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση της χώρας ήταν πριν από 12 μήνες όταν είχε εκδώσει 7ετες τίτλο με επιτόκιο 3,5%.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί 2,9 μονάδες βάσης, στο 4,05%, στο πιο χαμηλό σημείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ του 5ετούς, με επίσης καθοδική κίνηση (μείον 2,2 μονάδες βάσης), διαμορφώνεται στο 3,03%. Εξι μονάδες βάσης χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο η απόδοση του 7ετούς, που κυμαίνεται στο 3,69%.